Глоба от 18,2 милиарда юана (2,78 милиарда долара) на китайския гигант в сферата на електронната търговия Alibaba бе наложена от китайските власти, съобщава АП. Глобата е мотивирана от нарушаване на регулациите за конкуренцията и злоупотреба с господстващо положение на пазара, съобщиха днес китайски медии. Разследването срещу Alibaba започна през декември миналата година.

Управляващата комунистическа партия затяга контрола върху най-големите китайски интернет компании и компании за онлайн търговия.

Проблемите на "Алибаба" в Китай продължават

Проблемите на "Алибаба" в Китай продължават

Компанията е заплашена от огромна глоба

Предишната подобна глоба на стойност 975 милиона долара бе наложена през 2015 г. на компанията Qualcomm.

В последните няколко месеца ние в пълна степен сътрудничехме с разследващите органи, запознахме с политиката на правителството и очакванията му по отношение на икономиката в интернет пространството. Във връзка с това ние направихме оценка на нашите вътрешни системи и направихме подобрения, за да обезпечим стабилната работа на нашия бизнес, се казва в изявление на Alibaba след обявяване на решението.

В изявлението се подчертава, че настоящото наказание ще послужи като предупреждение и стимул и за другите компании, тъй като отразява нормативните очаквания на регулативните органи по отношение на развитието на един отрасъл.

В изявлението на Alibaba се подчертава и че благодарение на икономическото и технологично развитие на Китай, а и на нормативната поддръжка на иновациите, Alibaba е получила възможност за създаване на такива платформи като Taobao и Tmall в помощ на милиона малки и средни търговци и стотици милиони потребители. Бизнес моделът на такива платформи е намалил загубите и е повишил ефективността на икономическата дейност.

Припомняме, че в края на миналата година основателят на Alibaba Group Джак Ма изчезна от публичното пространство, което предизвика редица спекулации. Това се случи след като милиардерът не се беше появявал публично от 24 октомври, когато критикува регулаторната система на Китай в реч на форум в Шанхай, до 20 януари 2021 г.

Сблъсъкът му с длъжностни лица доведе и до спиране на публично публично предлагане в размер на 37 милиарда долара за финансовия филиал Ant Group.

Ако търговията спре, започват войните, предупреди шефът на Аlibaba в Давос

Ако търговията спре, започват войните, предупреди шефът на Аlibaba в Давос

Мисля, че глобализацията не може да бъде спряна