Китай изненада световните финансови пазари днес, след като за втори пореден ден девалвира /намали стойността/ юана спрямо долара - този път с 1,62%. Това увеличи страховете, че втората най-голяма икономика в света е в по-лоша форма от прогнозите на инвеститорите, съобщават световни агенции.

Китайската валута достигна до 4-годишно дъно, след като Народната банка на Китай предприе новата мярка. Вчера стойността на юана беше понижена с рекордните за последните 20 години 1.9%.

Представители на МВФ приветстваха решението на Китай, заявявайки, че обезценяването на юана ще позволи на пазарните сили да играят по-голяма роля при определяне на обменния курс.

"Вярваме, че Китай може и трябва да се стреми да премине към плаващ валутен курс в рамките на 2-3 години", подчертават от фонда.

Дълго време Китай държеше изкъсо своята валута, за да гарантира, че благоприятният валутен курс ще донесе ползи за износа и производствения сектор. Но американското правителство и други критикуват втората по големина световна икономика в поддържането на изкуствено нисък обменен курс на юана, съобщава Money.bg.

Централната банка на Китай обясни, че "няма икономически и финансови предпоставки за продължително отслабване на юана спрямо долара".