Китай пусна в експлоатация първия по рода си ядрен реактор от ново поколение, съобщава "Ройтерс".

В сравнение с предишните АЕЦ, електроцентралата "Шидаоан" от четвърто поколение в провинция Шандун в северната част на страната е проектирана да използва горивото по-ефективно и да подобри своята икономика, безопасност и отпечатък върху околната среда, тъй като Китай се обръща към ядрената енергия в опит да постигне целите за въглеродни емисии.

200-мегаватовата високотемпературна, газоохлаждаща реакторна инсталация (HTGCR), разработена съвместно от държавната компания "Хуанен", университета "Цинхуа" и Китайската национална ядрена корпорация, използва модулен дизайн.

Модулните централи се отнасят за тези с мощност под 300 MW, които могат да бъдат изградени извън обекта. Поддръжниците им твърдят, че те могат да работят на отдалечени места и да захранват сектори на тежката промишленост, които традиционно са трудни за намаляване. Спаред критиците обаче, че са твърде скъпи.

България и още 21 държави "за" утрояване дела на ядрената енергия
Обновена

България и още 21 държави "за" утрояване дела на ядрената енергия

Радев убеждава, че ядрената енергия е безопасна и няма място за страх

NuScale Power, която по-рано се очакваше да бъде първата американска компания, лицензирана за изграждане на малък модулен реактор, заяви по-рано този месец, че прекратява планиран 462-мегаватов проект в Юта поради нарастващи разходи.

Китай има за цел да произвежда 10% от електроенергията от ядрена енергия до 2035 г. и 18% до 2060 г. Към септември тази година обаче страната не е изпълнила целта си за 2020 г. да въведе 58 гигавата ядрен капацитет.

Освен това Китай не е сред 20-те страни, подписали ангажимент на климатичната конференция COP28, която се провежда в Дубай, за утрояване на капацитета на ядрената енергия до 2050 г.

Китай включи първата изцяло собствено производство АЕЦ към мрежата

Китай включи първата изцяло собствено производство АЕЦ към мрежата

Хвали се, че чупи отвъдморския монопол и вече е модерна ядрена държава