Частните охранителни фирми ще могат да "използват средства за противодействие на незаконни безпилотни летателни апарати", а охраната на енергийните обекти в Русия ще се осъществява от корпоративни охранителни организации. 

Петролната компания "Лукойл" вече е създала корпоративна частна охранителна организация, а същият процес е започнал и в "Газпром нефт". Това става ясно от отчета на руския министър на енергетиката Николай Шулганов от проведеното заседание във вторник. 

На заседанието са обсъдени "заплахите за ключовите инфраструктурни обекти, които представляват сериозна заплаха за енергийната сигурност на страната". Признанието за сериозността идва от Николай Шулгинов, макар и да не споменава директно Украйна. Ведомството е успяло да постигне разбирателство с Държавната дума за законодателно уреждане на правото енергийните компании да създадат свои охранителни фирми. 

През последните месеци руските власти многократно са заявявали, че са предотвратили нападения на украински безпилотни летателни апарати срещу руски енергийни обекти. Безпилотните летателни апарати са стигали вече дори и в Московска област.

Официално Киев не признава удари срещу цели на руска територия, но украински официални лица неведнъж са хвалили успешните атаки на "руските партизани".

Forbes: Русия се готви да отрази нападение на 50 хиляди украински дрона

Forbes: Русия се готви да отрази нападение на 50 хиляди украински дрона

Те са евтини и трудни за сваляне

Основна тема на заседанието, изведена от руските медии, са очакванията за 2023 г. и разчетите на руското министерство на енергетиката. Очаква се добивът на нефт и газ в Русия да намалее през 2023 г. "доброволно" - с такава формулировка руските агенции цитират министъра на енергетиката Николай Шулганов.

Разчетите на министерството за годината се опират на "доброволно намаляване на добива на нефт и отказа на Европа от руския газ. Това цели стабилизиране и заради невъзможността от незабавно пренасочване на газовите потоци, което изисква създаване на нова инфраструктура".

Износът на петрол през 2022 г. се е увеличил със 7,6% до 242,2 млн. тона. Добивът на нефт в Русия през миналата година се е увеличил с 2% до 535,1 млн. тона, а добивът на въглища - с 0,3% до 443,6 млн. тона.

Русия е намалила износа на газ през 2022 г. с 30,7% до 170,6 млрд. куб. м. Добивът на газ в Русия през 2022 г. е намалял с 11,7%, до 673,8 млрд. куб. м. Тези данни изнася "Интерфакс". Припомняме, че отказът от руски природен газ от страна на Европа започна още от пролетта на 2022 г., като самият "Газпром" спря договорните доставки за Полша и България без предупреждение. За разлика от газа, санкциите спрямо руския нефт и петролните продукти влязоха в сила едва от началото на декември месец. 

И ако за нефта и природния газ Министерството на енергетиката прогнозира спад, то за въглищата прогнозата е за нива на производство равни на това през 2022 г. По данни на министерството износът на въглища от Русия през 2022 г. ще намалее с 1% до 221,2 млн. тона.

ISW: И "Газпром нефт" иска да има своя частна армия

ISW: И "Газпром нефт" иска да има своя частна армия

Енергийният гигант събира доброволци в Донбас