Министър - председателят на Беларус Владимир Семашко заяви, че на руския гигант „Газпром" са изплатени дължимите 187 милиона щатски долара, съобщава Интерфакс.

„Към 16.00 часа сме привлекли 200 милиона долара, от които 187 са преведени за покриване на дълга", изтъкна Семашко.

В същото време Беларус поиска от „Газпром" да изплатят просрочия за транзита на газ през нейната територия до 10.00 утре или транзитно преминаване ще бъде спряно.

 „Настоявам „Газпром" да заплати $ 260 милиона до утре в 10 часа или предоставяните на услуги за транзит на въглеводороди ще бъде прекратени", изтъкна Семашко.

Mеждувременно официалният говорител на "Газпром" Сергей Куприянов отказа да потвърди информацията за погасения дълг.

Припомняме,  Русия започна да намалява доставките на газ за Беларус заради неплатени дългове.

Еврокомисарят по енергетиката Марлене Холцнер заяви, че само три страни - Литва, Германия и Полша - ще бъдат засегнати от газовия спор.

През територията на Беларус руският газа захранва Калининградска област, Украйна, Полша, Литва и Германия.

Транзитът се осъществява чрез магистралния газопровод „Ямал - Европа" (собственост на „Газпром") и чрез газопреносната система „Белтрансгаз" (50 % от акциите са на „Газпром").

Годишно транзитът през Беларус е в обем от 50 млрд. кубически метра, като „Ямал - Европа" поема 33 млрд. куб./м. от общото количество.

Междувременно Москва увери Еврокомисията, че ще изпълни задълженията си по газовия договор.

От началото на 2010 година Беларус плаща на Русия за газа не по действащия договор, а по установена еднолично от Минск цена.

В резуртат на това страната е натрупала задължения към "Газпром" в размер на 200 млн. долара.

Руската страна бе предупредила, че ако проблемът с дълга не бъде решен, от 21 юни доставките на газ за Беларус ще бъдат намалени.

След като Минск не погаси дълга си, от вчера, 10 часа московско време "Газпром" е започнал ограничаване доставките на руски газ за Беларус.

По-рано по време на заседание на оперативния щаб на „Газпром" бе взето решение доставките на природен газ за Беларус да бъдат намалени с 60%.

Малко по-късно газовите доставки през Беларус за Литва и руския ексклав Калининградска област бяха понижени с 40% на фона на газовия спор между Москва и Минск.