Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че световният икономически ръст остава умерен с „неравномерни перспективи" сред основните държави и региони, съобщава БиБиСи.

В сравнение с 2014 година от МВФ отбелязват, че ситуацията в развитите държави се очаква да се подобрява, но икономическият растеж в развиващите се икономики се прогнозира да бъде по-нисък.

В Прогнозата за световната икономика (World Economic Outlook) организацията отбелязва, че ще има по-слаби перспективи през 2015 година за някои страни, износителки на петрол.

Докладът показва, че ръстът на световната икономика през 2015 година ще бъде 3,5%, което е в съответствие с прогнозите от януари. През следващата година прогнозите са за 3,8% ръст. Също така през 2016 година се прогнозира ускоряване на растежа в развиващите се икономики.

Руската икономика се очаква да се свие с 3,8% през тази година, низходяща ревизия от 0,8 процентни пункта от януари, и с 1,1% през 2016 година. Украйна е същo сред държавите, които ще отчетат голям икономически спад - около 5.5%, смятат експертите на фонда.

МВФ намали прогнозите си за икономиката на САЩ с 0,5% за тази година до 3,1%. През 2016 година ръстът на американската икономика ще спадне с 0,2% до 3,1%.

Втората най-голяма икономика в света се очаква да нарасне с 6,8% през настоящата година, преди темпът на растеж да спадне до 6,3% през 2016 година.

Икономиката на еврозоната ще нарасне с 1,5% през тази и 1,6% през следващата година.

Като цяло Международният валутен фонд поддържа прогнозите си за развитието на световната икономика, направени през януари.