Ограничаването на достъпа до статистически показатели за руската икономика е свързано с хибридната война, която се води срещу Русия. Така е отговорил на запитване на Financial Times говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

"Срещу Русия се води хибридна война, включително икономическа. Така че при тези обстоятелства е съвсем естествено да класифицираме тези данни", е заявил Песков. Той уверява обаче, че всеки, който трябва да знае, и всеки, който участва в процеса на изготвяне на икономическата политика, има достъп до пълния набор от данни, статистики и прочее".

Също така руският президент редовно получава. доклади за състоянието на икономиката от висши служители. "Всякакви твърдения, че той [президентът] получава изкривена информация, са погрешни. Той разполага с цялата информация, провежда заседания на икономическия кабинет почти всяка седмица."

През юли 2022 г. руският президент подписа указ, с който се въведоха редица мерки за регулиране на финансовия пазар, включително възможността за реорганизация на банките и запазването в тайна на златните и валутните резерви на страната.

Русия оспорва в съда замразяването на международните ѝ резерви

Русия оспорва в съда замразяването на международните ѝ резерви

Безпрецедентно било златните и валутните резерви на толкова голяма страна да са блокирани

В момента руските политици обсъждат дали да разсекретят повече данни, тъй като стремежът на Кремъл към секретност кара дори опитни наблюдатели да се затрудняват да осмислят икономиката на страната, пише в анализа си от днес FT.

Според източници на изданието, Елвира Набиулина, управител на руската централна банка, води кампания за отмяна на части от решението за засекретяване на масивите от икономически данни, взето в първите седмици на пълномащабната инвазия в Украйна миналата година. Класифицираните масиви от данни включват важни показатели като валутни резерви и данни за износа. На руските компании е разрешено да пазят в тайна "чувствителни" резултати.

Миналия месец Набиулина e заяви.d, че страната трябва да разкрие повече данни, за да може пазарите да се развиват. "Трябва да се върнем към правилното оповестяване, с няколко изключения, за да могат инвеститорите да инвестират в ценни книжа", я цитира FT.

Кремъл все още не е одобрил инициативата и продължава да обосновава укриването на информация за широк спектър от икономическа статистика като необходима защита срещу западните санкции.

Дебатът подчертава степента, до която икономическите данни са се превърнали в част от информационната война на Русия, съпътстваща офанзивата на Владимир Путин в Украйна.

В обръщението си кабинета на 17 януари, руският президент гордо заяви, че Русия е преживяла най-лошото от санкциите. "Спомнете си, че някои от нашите експерти тук, в страната смятаха, че брутният вътрешен продукт ще спадне с 10, 15, дори 20%", заяви Путин, отчитайки спад едва с 2.2% за 2022 г.

Действително анализаторите са съгласни, че руската икономика се е представила много по-добре от очакваното, но бързането на Путин да засекрети повечето икономически данни не дава възможност да се опират на друго, освен на триумфалните му изявления. Класифицираните бюджетни разходи са се увеличили с повече от 40% до 95 млрд. долара в сравнение с предвоенното планиране от 54 млрд. долара. Данните за руската външна търговия са напълно изчезнали.

Руската икономика няма да се върне на нивата отпреди войната до 2030 г.

Руската икономика няма да се върне на нивата отпреди войната до 2030 г.

До края на 2023 г. БВП ще бъде с около 8% под нивото на производството през 2021 г.

Според трима души, с които FT е разговарял, несигурността около данните на Русия дотолкова е замъглила икономическата картина, че способността на страната да поеме санкциите е изненадала дори политиците, които имат достъп до класифицирани данни.

Дори цифрите, които са технически верни обаче, могат да прикриват по-широки проблеми. Миналата седмица Путин заяви, че Русия е "запазила стабилността" на пазара на труда и е достигнала рекордно ниска безработица - под 4%. Путин обаче пропуска да спомене, че стотици хиляди работници са напуснали страната от началото на инвазията, а 300 000 мъже са били мобилизирани и сега влизат в статистиката като заети.

Times: Русия губи икономическата война със Запада

Times: Русия губи икономическата война със Запада

Анализ на руски икономист