Русия иска да намали зависимостта си от долара и намалява драстично резервите си в тази валута. Това събщи руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от RT.

"Стремим се да намалим зависимостта си от долара и американците ни помагат активно за целта, тъй като правят всичко възможно, за да подкопаят доверието в тази валута и да я направят рискова за международни разплащания не само за Русия, но и за всяка друга страна в света", подчерта той.

Централната банка на Русия спира покупките на чуждестранна валута

Централната банка на Русия спира покупките на чуждестранна валута

Опитва да намали волатилността на рублата, но негативната геополитическа ситуация, която заплашва да се влоши, оказва натиск върху активите в рубли

Лавров посочи, че руските власти насърчават "прехода към плащане с националната валута и това започва да поражда в Запада притеснителни дискусии сред политолози и икономисти". По негови думи руските икономически оператори "чувстват облекчение при разрешаването на въпросите, свързани с финансовите транзакции".

Този месец стана ясно, че Централната банка на Русия е намалила от 22,2% на 16,4% съотношението на долара в международния резерв на страната за периода от 30 юни 2020 г. до 30 юни 2021 г. Същевременно златният резерв е намалял от 22,9% на 21,7%.

От друга страна, делът на други чуждестранни валути в международния резерв на Русия е нараснал: еврото - от 29,5% на 32%, юанът - от 12,2% на 13,1%, и британската лира - от 5,9% на 6,5%.

Русия напълно изоставя долара в структурата на Фонда за национално благосъстояние

Русия напълно изоставя долара в структурата на Фонда за национално благосъстояние

Делът на златото, еврото и юана във ФНБ ще расте