Европейският съюз (ЕС) ще адаптира правилата си за държавна помощ, за да предотврати изтичането на инвестиции, предизвикано от новия пакет субсидии за зелена енергия в САЩ.

Това заяви в неделя председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Ройтерс".

Изявлението бе направено в реч в белгийския град Брюж.

"Конкуренцията е нещо добро, но тази конкуренция трябва да зачита равни условия, каза тя. Законът на САЩ за намаляване на инфлацията трябва да ни накара да помислим как можем да подобрим нашите рамки за държавна помощ и да ги адаптираме към нова глобална среда", добави тя.

Блокът от 27 държави се опасява, че Законът за намаляване на инфлацията на САЩ на стойност 430 милиарда долара с неговите щедри данъчни облекчения може да отклони бизнеса от ЕС и да постави в неравностойно положение европейските компании, от производителите на автомобили до производителите на зелени технологии.

Байдън подписа ключов закон - за намаляване на инфлацията

Байдън подписа ключов закон - за намаляване на инфлацията

750 млрд. долара в подкрепа на американците

Темата е една от няколкото в дневния ред на Срещата на Съвета по търговия и технологии ЕС-САЩ, която ще се проведе на 5 декември.

Сред участниците са държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, министърът на търговията Джина Раймондо и търговският представител на САЩ Катрин Тай, заедно с изпълнителните вицепрезиденти на ЕКВалдис Домбровскис и Маргрете Вестагер.

Припомняме, че през август президентът Джо Байдън подписа в Белия дом мащабен закон за здравеопазването, данъците и климата на обща стойност 750 млрд. долара

Байдън заяви тогава, че законодателството, наречено Закон за намаляване на инфлацията, е "един от най-значимите закони в нашата история".