Гласоподавателите в Лихтенщайн в неделя категорично отхвърлиха предложената забрана на казината на референдум, който поляризира малкото княжество и неговите 40 000 граждани, предава Ройтерс.

С шест казина, разпръснати из цялата страна, която е голяма колкото една десета от размера на Лондон, микродържавата е наречена "Лас Вегас на Алпите".

Аргументите в подкрепа на забраната бяха проблеми като пристрастяването към хазарта и потенциалната вреда върху репутацията на богатата нация, но те бяха категорично отхвърлени, като 73% от гласувалите се обявиха против забраната, а 27% я подкрепиха, при избирателна активност от 70%, според официално преброяване, публикувано онлайн.

Референдумът и подписите, необходими за задействането му, бяха предизвикани от групата за натиск IG Volksmeinung, създадена за борба с "наводнението на казината".

Те твърдят, че новосъздадената индустрия рискува да опетни националния имидж, за чието изграждане държавата е работила усилено. Княжеството беше в международен черен списък на данъчните убежища, докато не започна да смекчава законите за банковата тайна преди повече от десетилетие.

Преди гласуването принцът на страната се обяви против забраната, както и правителството, което каза, че хазартната индустрия е важен източник на доходи и заяви, че забраната е твърде драстична мярка за справяне с проблеми като пристрастяването към хазарта.

Арестуваха известен бос на казина в Макао

Арестуваха известен бос на казина в Макао

По подозрение в пране на пари и незаконен хазарт