Европа трябва незабавно да се подготви за пълно спиране на износа на руски газ тази зима. За това призова Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от "Файненшъл таймс".

Агенцията настоя правителствата да предприемат действия за намаляване на търсенето и да не затварят остаряващите атомни електроцентрали.

Ръководителят на МАЕ Фатих Бирол заяви, че решението на Русия да намали доставките на газ за европейските страни миналата седмица може да предвещава по-нататъшни съкращения, тъй като Москва се стреми да си спечели "лостове" по време на войната с Украйна.

Европа трябва да е готова, в случай че руският газ бъде спрян напълно, категоричен бе той.

МАЕ: Доставките на руски петрол ще спаднат двойно през май

МАЕ: Доставките на руски петрол ще спаднат двойно през май

Пълното въздействие на санкциите към руския петрол ще влезе в сила от следващия месец

Колкото повече наближаваме зимата, толкова повече разбираме намеренията на Русия, отбеляза Бирол. Според него съкращенията на газа имат за цел да попречат на Европа да запълни газохранилищата си, което ще засили руското влияние през зимните месеци.

Миналата година МАЕ, която се финансира основно от членове на ОИСР, беше един от първите официални органи, които публично обвиниха Русия, че манипулира доставките на газ в Европа, като част от подготовката й за инвазията в Украйна.

Бирол посочи, че спешните мерки, предприети от европейските страни тази седмица за намаляване на търсенето на газ, като например включването на стари електроцентрали, работещи с въглища, са оправдани предвид мащаба на кризата и независимо от опасенията относно увеличаването на въглеродните емисии.

ОПЕК предупреди ЕС: Руският петрол няма алтернатива

ОПЕК предупреди ЕС: Руският петрол няма алтернатива

Европейската комисия изготвя предложения за евентуално налагане на ембарго върху руския петрол

Той поясни, че увеличаването на производството на въглища е временно и ще помогне за запазване на доставения газ за отопление през зимата. Всички допълнителни въглеродни емисии от изгарянето на силно замърсяващи въглища ще бъдат компенсирани чрез ускоряване на плановете на Европа да намали зависимостта си от вносни изкопаеми горива и да развие капацитет за производство на възобновяема енергия, добави шефът на МАЕ.

Той обаче предупреди, че е малко вероятно мерките, предприети от европейските правителства досега, да са достатъчни, ако руският износ бъде напълно спрян. По негови думи страните трябва да направят всичко възможно, за да запазят доставките сега, за да гарантират, че хранилищата може да бъдат запълнени преди зимните месеци.

Мисля, че ще има повече и по-задълбочени мерки за търсенето (предприети от правителствата в Европа) с наближаването на зимата, заяви Бирол, добавяйки, че нормирането на доставките на газ остава реална възможност, ако Русия намали допълнително износа си.

Германски министър: Да пестим енергия, за да не успее Путин да ни раздели

Германски министър: Да пестим енергия, за да не успее Путин да ни раздели

Намаляването на руските доставки на газ е политическо решение

Вчера Швеция и Дания последваха Германия, Австрия и Нидерландия в обявяването на първия етап от плана си за извънредни ситуации за запазване на доставките на газ. Нито един от тези национални планове обаче все още не включва нормиране.

Европа е намалила зависимостта си от руския газ до около 20% от общите доставки от началото на войната в Украйна спрямо 40% преди това. Тя обаче вече е използвала най-много възможности за диверсификация на доставките си, като морски доставки на втечнен природен газ.

Според шефа на МАЕ страните трябва да се опитат да отложат затварянето на всички ядрени съоръжения, предвидени за закриване, за да ограничат количеството газ, изгорен при производството на електроенергия.