Френският президент Еманюел Макрон увери в понеделник, че правителството му ще върне контрола върху цените на електроенергията до края на годината, съобщава "Ройтерс".

Той направи изявлението, без да уточнява какви стъпки ще предприеме, за да направи това. Макрон каза, че държавната собственост върху енергийната компания EDF и атомният флот на Франция ще помогнат за постигането на това.

"Има момент, който е ключов за нашата конкурентоспособност и ние ще го обявим през октомври, а това е да си върнем контрола върху цените на електроенергията", каза Макрон, докато обяви многогодишен екологичен план. През октомври ще можем да обявим цени на електроенергията, които са в съответствие с нашата конкурентоспособност", каза той и добави, че това ще важи за домакинствата и бизнеса. До края на годината ще си върнем контрола върху цената на електроенергията на френско и европейско ниво", каза той.

Официален представител каза, че това ще бъде постигнато чрез френски енергиен закон, който да действа спрямо факта, че цените на газа са надули цените на електроенергията в Европа, и по-специално във Франция, на фона на войната в Украйна.

Това ще бъде направено, без да се чака приключването на подготвяната реформа на ниво Европейски съюз (ЕС), каза служителят.

Правителството вече обяви, че още 7 милиарда евро ще бъдат заделени в проектобюджета за 2024 г. за екологични инвестиции, финансирани чрез премахване на някои от данъчните облекчения, които някои индустрии получават при използването на изкопаеми горива.

Макрон каза в неделя, че правителството ще поиска от индустрията за горива да продава на себестойност и ще отпусне 100 евро помощ на най-бедните работници, които шофират на работа, за да се спре въздействието на инфлацията върху домакинствата.

Франция първа в ЕС ще се откаже от въглищата

Франция първа в ЕС ще се откаже от въглищата

Решението обяви Макрон

По-рано в понеделник Макрон заяви, че Франция възнамерява да бъде сред първите страни от Европейския съюз (ЕС), които напълно ще се откажат от производството на електроенергия от въглища.

"През следващата година ще инвестираме 40 млрд. евро, за да преминем към нови енергийни източници. Също така трябва да се откажем от въглищата като най-вредния за околната среда енергиен ресурс.

До 2027 г. възнамеряваме напълно да преобразуваме нашите две останали въглищни електроцентрали, за да работят с биомаса".

Това уточни президентът в интервю за телевизия TF-1.

Макрон също така призова за активизиране на работата по производството на електрически автомобили и необходимите за тях батерии във Франция.

Във Франция обмислят да продават бензин на загуба

Във Франция обмислят да продават бензин на загуба

Подарък за французите в разгара на кризата

На 20 септември министър-председателят Елизабет Борн заяви, че правителството ще даде възможност на бензиностанциите да продават бензин на загуба в продължение на няколко месеца, за да могат да намалят цените си.