След като премиерът Алексис Ципрас обяви, че кризата в Гърция е приключила, компаниите и професионалистите на свободна практика очевидно не го вярват, след като те продължават да бягат от страната в търсене на по-добри перспективи другаде.

Докато лидерът на радикално лявата партия СИРИЗА не изпълнява предизборните си обещания и погребва гърците и компаниите под лавина от нови данъци и данъчни увеличения, както и нарастващите разходи за социални осигуровки, данните показват, че броят на гръцките фирми, които са отворили магазин в Кипър, е нараснал със 77 процента през 2016 г. в сравнение с предходната година. Това пише гръцкият в. "Катимерини", като тенденцията продължава и през тази година.

От 1 012 гръцки фирми и професионалисти на свободна практика, преместили се в Кипър през 2015 г., броят им е нараснал до 1 799 през 2016 г., довеждайки общият брой на гръцките компании там до 5 200 в периода от 2012 г. до декември 2016 г.

България, според големите фирми за данъчни консултации в Солун, е отбелязала 30 процента годишно увеличение на броя на гръцките фирми и професионалисти на свободна практика, регистрирани през първата половина на годината.

Данъците и социалноосигурителни разходи са много по-ниски в България и Кипър в сравнение с Гърция, където корпоративният данък е 29 процента, което не попречи на Ципрас да каже, че чуждестранните инвеститори горят от нетърпение да дойдат в страната, въпреки че той не споменал, че големи компании спират дейността си в страната.

Един предприемач, който се е преместил в България, е заявил пред изданието, че ако не е предприел тази стъпка, той не само е щял да излезе от бизнеса, а също така е щял да натрупа огромни дългове и е нямало да бъде в състояние да плаща на доставчици и банки.

Ала той се оплакал, че гръцките данъчни инспектори притискат компаниите да не правят бизнес с него.

Последните данни показват, че в България има около 15 хил. гръцки компании, въпреки че заместник-министърът на финансите Катерина Папанациу заяви по-рано този месец, че осем от 10 гръцки фирми в България имат регистрационен номер, но нямат дейност, така че могат да избягват данъци.