Руският премиер Дмитрий Медведев призна, че руската икономика търпи значителни загуби заради въведените санкции от страна на западните страни.

"Загубите за нашата икономика от въведените санкции са значителни и ние няма да скриваме това. По оценката на редица чужди експерти, Русия е ударена с 25 милиарда евро  (1,5% от БВП). Тези загуби през 2015 година могат да се увеличат няколко пъти."

Това заявява в доклада си за работата на правителството Дмитрий Медведев. Днес премиерът се отчита пред  Държваната дума.

По думите му на практика няма нито един отрасъл в икономиката, който да не е би засегнат от санкциите, като се започне от финансовата сфера и се завърши с износа на технологии.

Руската икономика се научи да съществува без притока на чужди капитали, заяви още Медведев.

"Ние, в крайна сметка, ще преживеем. Ние се научихме да живеем без притока на чужди финанси. Да живеем нормално. Но това, че тази ситуация, не ни помага, това е напълно очевидно. Всяка една държава, която е подложена на санкции, попада в действително сложно положение."

В изказването си пред депутатите Медведев потвърди своята позиция против административното регулиране на цените. Той обаче се изказа срещу "Някои алчни бизнесмени", които са се опитала да натрупат големи печалби на пазара за храни и лекарства. Медведев призова за мерки, които държавата да предприеме именно в тази посока.

"Очевидно е, че всеки бизнесмен мисли и трябва да мисли за своята печалба, но не всяка печалба е възможна в настоящите условия", допълва Медведев.

В речта си Дмитрий Медведев дава положителна оценка за действията на Централната банка на Русия и уверява, че правителството ще продължи да съдейства на банката, за да се направи валутния пазар по-разбираем и предсказуем.