Аржентинският президент Хавиер Милей обеща да ускори плановете си за преустройство на страната и решаване на икономическите ѝ проблеми в реч пред Конгреса в петък, съобщава "Ройтерс".

Той призова да се приеме новият пакет от законопроекти, след като по-ранна версия на неговата реформа беше отхвърлен миналия месец.

Милей предупреди, че ще проведе реформите, със или без законодателната власт.

"Няма да отстъпим, ще продължим напред. Независимо дали това е чрез закон, президентски указ или чрез промяна на разпоредбите. Ако не променим коренно икономическия модел, тогава Аржентина няма бъдеще", заяви Милей.

Предложенията на Милей включват намаляване на държавните разходи за политици, включително облаги като частни самолети. Той също така би намалил федерално предоставените бонуси за политици, осъдени за корупция за втори път, каза той.

Продължават масовите протести в Аржентина

Продължават масовите протести в Аржентина

Латиноамериканската страна е пред трудни реформи

Политическият аутсайдер встъпи в длъжност през декември и оттогава често се сблъсква с онези, които смята за политическия елит и ги рисува като каста, която се радва на прекомерни облаги.

Инфлацията от над 250%, която предшества Милей, се повиши, след като той рязко девалвира валутата песо през декември. Така повиши нивата на бедност до близо до 60 процента. Това повиши напрежението сред работниците и синдикатите и предизвиква нови стачки и протести. Милей обеща в петък и да ограничи мандатите на синдикалните лидери.

Милей предложи 10 точки, които да бъдат договорени на 25 май.

57% населението на Аржентина живее под прага на бедността

57% населението на Аржентина живее под прага на бедността

Нивото на бедност е най-високото от 20 години насам