През 2017 година мошеничеството е станало най-разпространеното криминално престъпление във Великобритания. Това сочат данни на годишния индикатор на измамите (AFI) на Острова, съобщи money.bg.

Ръстът на измамите във Великобритания е зашеметяващ. За 2017 година щетите от измами там се оценяват в размер на 190 милиарда паунда, което означава по около 7 200 паунда на семейство.

За да се осъзнае мащаба на проблема, може да се направи следното сравнение: размерът на измамите във Великобритания е по голям от брутния вътрешен продукт на 148 държави в света.

Индексът се изчислява от аналитичните компании Crowe Clark Whitehill, Experian и Центъра за изследване на измамите към университета в Портсмът. Изследването показва, че загубите от измами струват на частния сектор на британска икономика 140 милиарда паунда, а на публичния сектор 40,3 млрд. фунта стерлинга.

Мошеническата дейност е нанесла щети на частни лица в размер на 6,8 млрд. паунда, а благотворителни организации са загубили 2,3 милиарда паунда.

Актуални данни на Националното финансово-ревизионно управление и Агенцията за борба с престъпността потвърждават, че измамите са излезли и на първо място сред най-разпространените престъпления в страната.

Развитието на съвременните технологии открива нови и огромни възможности за незаконно присвояване на средства. Например, през 2016 година измамите в интернет при различните банкови операции са нараснали с 226%, а при транзакциите по телефона - със 178%.

Не са малки възможностите за престъпни практики при обществените поръчки и снабдителната дейност в частния и обществения сектор.