Русия ще спазва всички норми при сертифициране на газопровода "Северен поток 2" и на свой ред очаква процесът да не се удължава изкуствено, нито да се политизира от ЕС. Това обявиха от руското външно министерство, съобщава "Спутник".

"С пускането в експлоатация на "Северен поток 2" ще се направи съществен принос за гарантиране на енергийната сигурност на целия Европейски съюз. Процедурата по сертифицирането му не трябва да се проточва изкуствено, нито да се политизира от страна на германския регулатор или на Европейската комисия - те трябва да действат при пълно спазване на действащите норми, към които ние ще се придържаме стриктно", посочват от ведомството.

US Сенатът отхвърли налагането на санкции на "Северен поток 2"

US Сенатът отхвърли налагането на санкции на "Северен поток 2"

Сенатор Робърт Менендес спечели подкрепата на Байдън за алтернативен законопроект

Припомняме, германският министър на отбраната предупреди да не се използва спорният газопровод "Северен поток 2" като разменна монета в опит да се разреши конфликтът между Украйна и Русия, като го нарече "несвързан".

"Северен поток 2" трябва да удвои доставките на евтин природен газ от Русия за Германия, който според най-голямата икономика в ЕС е необходим да ѝ помогне в преходния период след изоставянето на въглищата и ядрената енергия.

Газопроводът се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно и е положен от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.

Но проектът на стойност 10 млрд. евро в продължение на години беше преследван от забавяния и предизвика ожесточени критики от източноевропейски съюзници на Германия като Полша, както и от САЩ.

Той беше завършен през септември, но германският енергиен регулатор BNetzA заяви, че процесът на одобрение на газопровода вероятно ще се проточи до втората половина на 2022 г.

Русия уверена в сертифицирането на "Северен поток 2"

Русия уверена в сертифицирането на "Северен поток 2"

Няма "План Б", отсече Москва по темата