Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева каза в неделя, че рисковете за финансовата стабилност са се увеличили и призова за продължаване на бдителността, въпреки че действията на развитите икономики са успокоили пазарния стрес, цитира думите й Ройтерс.

Управляващият директор на МВФ повтори мнението си, че 2023 г. ще бъде още една година на предизвикателства, като глобалният растеж ще се забави до под 3% поради белезите от пандемията, войната в Украйна и затягането на паричната политика.

Дори при по-добра перспектива за 2024 г., глобалният растеж ще остане доста под историческата си средна стойност от 3,8%, а общата перспектива остава слаба, каза тя на Китайския форум за развитие.

МВФ, който прогнозира глобален растеж от 2,9% тази година, се очаква да публикува нови прогнози следващия месец.

Георгиева каза, че политиците в развитите икономики са реагирали решително на рисковете за финансовата стабилност след банковите колапси, но въпреки това е необходима бдителност.

"Така че ние продължаваме да наблюдаваме отблизо развитието и оценяваме потенциалните последици за глобалната икономическа перспектива и световната финансова стабилност", каза тя, добавяйки, че МВФ обръща голямо внимание на най-уязвимите страни, особено страните с ниски доходи и високи нива на дълга.

ЕЦБ: Банките в еврозоната остават стабилни

ЕЦБ: Банките в еврозоната остават стабилни

Няма риск вследствие на пазарните сътресения

Тя също предупреди, че геоикономическата фрагментация може да раздели света на съперничещи си икономически блокове, което ще доведе до "опасно разделение, което ще направи всички по-бедни и по-малко сигурни".

Георгиева каза, че силното икономическо възстановяване на Китай, с прогнозиран растеж на БВП от 5,2% през 2023 г., предлага известна надежда за световната икономика, като се очаква Китай да представлява около една трета от глобалния растеж през 2023 г.

МВФ изчислява, че всеки 1 процентен пункт увеличение на растежа на БВП в Китай води до 0,3 процентни пункта увеличение на растежа в други азиатски икономики, каза тя.

Георгиева призова политиците в Китай да работят за повишаване на производителността и възстановяване на баланса на икономиката от инвестициите към по-траен растеж, воден от потреблението, включително чрез пазарно ориентирани реформи за изравняване на условията на игра между частния сектор и държавните предприятия.

Тръмп обяви опонентите си за по-голяма заплаха за САЩ от Китай

Тръмп обяви опонентите си за по-голяма заплаха за САЩ от Китай

Решен е да преодолее обвиненията срещу него

Подобни реформи биха могли да повишат реалния БВП с цели 2,5% до 2027 г. и с около 18% до 2037 г., каза Георгиева.

Тя добави, че възстановяването на баланса на китайската икономика също ще помогне на Пекин да постигне целите си в областта на климата, тъй като преминаването към растеж, воден от потреблението, ще охлади търсенето на енергия, ще намали емисиите и ще облекчи натиска върху енергийната сигурност.

Това, каза тя, може да намали емисиите на въглероден диоксид с 15% през следващите 30 години, което води до спад на глобалните емисии от 4,5% за същия период.

ЕС мисли как да е пазарно конкурентен на САЩ и Китай

ЕС мисли как да е пазарно конкурентен на САЩ и Китай

Евролидерите подкрепят обновяване на единния пазар и опростени регулации