Киев ще поиска от Москва компенсация, ако "Газпром" настоява за сключване на ново транзитно споразумение при същите условия. Това заяви изпълнителният директор на "Нафтогаз" на Украйна Юрий Витренко, цитиран от РИА Новости.

Сумата може да е $11-14 млрд. Ако те настояват на своята позиция, която води до прекратяване на транзита през Украйна от 1 януари 2020 г., тогава ще ги принудим да заплатят", подчерта той.

При това, ако транзитът продължава, компанията няма да изисква обезщетение, добави Витренко. 

"Нафтогаз" се готви за пълно спиране на транзита на газ от Русия

"Нафтогаз" се готви за пълно спиране на транзита на газ от Русия

Това се дължало на политически, а не на икономически фактори

Съществуващите договори за доставка и транзит на руски газ през Украйна започват в края на 2019 г. и засега няма сигурност по отношение на тяхното бъдеще.

Въпросът за ново споразумение се обсъжда на тристранни срещи на Русия, Украйна и Европейската комисия, като последното се проведе през януари.

ЕК покани страните да подпишат нов договор за период от десет години. Беше изразена и позицията, че обемите на транзит трябва да бъдат привлекателни, включително за инвеститорите, участващи в модернизацията на украинската газова транспортна система. 

Арбитражът в Стокхолм осъди „Газпром“ да плати $4.63 млрд. на украинската „Нафтогаз“

Арбитражът в Стокхолм осъди „Газпром“ да плати $4.63 млрд. на украинската „Нафтогаз“

За неизпълнени обеми за транзит…

Москва от своя страна отбеляза, че договорът трябва да бъде търговски интересен за Русия. Освен това беше подчертано, че важна роля в преговорите ще играе начина, по който се решава дългогодишният спор между Газпром и Нафтогаз.

Това е серия от взаимни искания за доставки и транзит. През зимата на 2017-2018 г. Арбитражният съд в Стокхолм постанови, че Москва дължи на Киев 2,56 милиарда долара. Няколко месеца по-късно Газпром обжалва присъдата, поиска пълна отмяна на транзитното решение, а също така заведе дело в същия арбитраж за прекратяване на договорите с Нафтогаз, валидни до края на 2019 г.

Новият кръг от тристранни преговори е насрочен за средата на септември.

"Нафтогаз" обяви победа в иска срещу Русия заради активи в Крим

"Нафтогаз" обяви победа в иска срещу Русия заради активи в Крим

Размерът на обезщетението ще стане ясен по-късно