Един от най-големите производители на телефони в света предприе допълнителни мерки за икономия на разходите, съобщава money.bg.

Финландският производител на мобилни телекомуникации "Nokia" обяви, че планира да съкрати 10 000 души през следващата година.

"Вярваме, че тези мерки трябва да се предприемат, за да осигурим дългосрочна конкурентоспособност на "Nokia", заяви главният изпълнителен директор на компанията Стивън Елоп.

По-рано "Nokia" съобщи, че ще съкрати 4000 служители в заводите си в Унгария, Мексико и Финландия. Това представлява около 3% от общия брой на работещите в компанията.

Съкращенията са в рамките на плана за преструктуриране на бизнеса, който има за цел да намали разходите. Тя също така обяви, че големите съкращения вече са помогнали за спестяване на 700 милиона евро до края на първото тримeсечие на 2012 г. Компанията планира да намали разходите с 1,6 милиарда до края на 2013 г.

Припомняме, вчера стана ясно, че Nokia е на път да финализира сделка за 200 млн. евро с шведската инвестиционна компания EQT Partners AB. Според анализаторите Nokia има сериозен проблем с кешовите наличности, като се очаква дори през 2013 г. парите на компанията да свършат.