Глобалната икономика очаква несигурно възстановяване през текущата и следващата година, засегната от инфлация и по-високи лихвени проценти, предава "Асошиейтед Прес". Това е заключението от икономическата перспектива на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), базирана в Париж. Прогнозата за растеж тази година е повишена до 2,7%, а за следващата година се очаква леко ускорение до 2,9%.

Въпреки възстановяването от пандемията и скокът на цените на енергията, свързан с руската инвазия в Украйна, икономическото възстановяване вероятно ще бъде слабо спрямо периода 2013-2019 със среден ръст от 3,4%. Въпреки някои положителни знаци за подобрение, пътят напред е обвит в рискове, включително войната в Украйна и дълговите проблеми в развиващите се страни.

"Глобалната икономика започна да се подобрява", каза генералният секретар на ОИСР Матиас Корман на пресконференция. "Прогнозираме възстановяване през 2023 г. и 2024 г. Но в този момент това е възстановяване към нисък глобален растеж."

"Икономическите показатели показват известно подобрение", каза той. "Но подемът остава крехък."

Със значителното намаляне на цените на енергията и повторното отваряне на Китай след пандемията, има някои позитивни елементи за глобалната икономика. Въпреки това, инфлацията остава висока, а основната инфлация, която изключва нестабилните цени на енергията и храните, също се задържа. Някои компании повишават цените, докато работниците искат по-високи заплати.

ОИСР прогнозира спад на инфлацията до 5,2% до края на годината, но все още над целите за инфлация от 2%. Централните банки, като Европейската централна банка и Федералният резерв на САЩ, вече повишават лихвените проценти, за да се борят с инфлацията, което води до по-високи разходи за заеми.

САЩ и Европа се сблъскват с предизвикателства, като по-високите разходи за заеми засягат сектори като жилищното строителство и производството. Очаква се безработицата да се повиши и инфлацията да се понижи. Финансовите нестабилности са също риск, като фалитът на някои кредитори в САЩ подчертава проблемите, които банковата система може да срещне, ако стойността на облигациите падне при повишаване на лихвените проценти.

Азиатските икономики, като Китай, Индия, Индонезия и Сингапур, се очаква да допринесат за голяма част от световния растеж. Китайската икономика се очаква да нарасне със 5,4% тази година и 5,1% през следващата, подкрепена от възстановяването на услугите и инфраструктурните разходи, въпреки слабото глобално търсене.

Възстановяването на глобалната икономика е предизвикателно, с инфлация и по-високи лихвени проценти, които оказват натиск върху домакинствата, банките и пазарите. Рисковете продължават да се наслояват, като трябва да се наблюдава въздействието на бързите скокове в лихвените проценти и други нестабилности в икономическата среда.

ЕК прогнозира ръст на икономиката с 1% през 2023 г.

ЕК прогнозира ръст на икономиката с 1% през 2023 г.

Европейската икономика разсея опасенията от рецесия