Предложеният договор на ООН за пластмасовите отпадъци трябва да обмисли въвеждането на ограничения върху най-проблемните пластмаси, каза водещият преговарящ на Япония пред Ройтерс, отбелязвайки първия път, когато страната заявява, че ще подкрепи ограничаване на производството на пластмаса.

Проучванията показват, че производството на пластмаса трябва да бъде ограничено, за да се овладее рязко нарастващото пластмасово замърсяване, което се разпространява в океаните и убива дивата природа. Но подобни мерки се очакваше да срещнат съпротива от страни като Япония, които са основни производители на пластмасата.

Първият кръг от преговорите по този договор се провежда тази седмица в Уругвай, като споразумението - описано от ООН като най-значимата зелена сделка след Парижкото споразумение за климата - се очаква да бъде финализирано до 2024 г.

"Трябва да разгледаме производствената страна на пластмасите, ако те (пластмасите) са заменими или има екологични алтернативи", каза Хироши Оно, говорейки по време на панелна дискусия за конференцията на Reuters NEXT.

Оно добави, че микропластмасите и пластмасите с "опасни добавки", които трудно се рециклират, са сред материалите, които трябва да бъдат обхванати от договора.

Стюарт Харис, лобист на Американския съвет по химия, търговска асоциация на някои от най-големите производители на пластмаса в света, предупреди, че всеки ход за ограничаване на производството на пластмаса може да има обратен ефект.

"Трябва да имаме предвид огромната стойност, която пластмасата предоставя на обществото, независимо дали става дума за осигуряване на чиста питейна вода... или за гарантиране, че храната може да стигне до потребителя", каза Харис. "Ще има огромни непредвидени последици, ако ограничим производството."

Предвижда се производството на пластмаса да се удвои в рамките на 20 години, докато количеството пластмасови отпадъци, изтичащи в световните океани, се очаква да се утрои през този период.

Увеличаването на глобалното рециклиране е от решаващо значение за справянето с пластмасовите отпадъци, но тези усилия няма да попречат на замърсяването с пластмаса да продължи да расте без ограничения върху производството, установи забележително проучване от 2020 г. на Pew Charitable Trusts.