23-членният алианс ОПЕК+ в сряда се споразумя за голямо съкращаване  производството на петрол. Това стана ясно по време на срещата във Виена, съобщи "Дойче веле".

Новината бе очаквана. 

Управителят на ОПЕК от Иран Амир Хосейн Заманиния заяви, че групата се е съгласила да намали производството с 2 милиона барела на ден от ноември. Намаляването вероятно ще доведе до покачване на цените на петрола.

Организацията каза в изявление, че решението се основава на "несигурността, която заобикаля глобалните икономически перспективи и перспективите на петролния пазар".

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман каза, че организацията има за цел стабилност. Той добави, че ОПЕК+ възнамерява да остане "пред кривата" в лицето на "период на разнообразна несигурност".

Алиансът заяви, че ще поднови сътрудничеството между членовете и нечленуващите в ОПЕК, което трябваше да изтече в края на годината.

Цените на суровия петрол се понижиха през последните месеци на фона на опасения относно спадащото търсене и възможността за глобална рецесия.

САЩ искат ОПЕК+ да не намалява производството на петрол

САЩ искат ОПЕК+ да не намалява производството на петрол

Тъй като подобен ход не отговаря на нуждите на настоящата икономическа ситуация

Повишаването на цената на суровия петрол може да помогне на Москва, която е изправена пред забрана на Европейския съюз (ЕС) за по-голямата част от нейния износ на суров петрол, която трябва да влезе в сила през декември и опит на Г-7 да ограничи цените на руския петрол.

През юли президентът на САЩ Джо Байдън призова Саудитска Арабия да увеличи производството на петрол. По-късно ОПЕК+ се съгласи да увеличи производството.

Алиансът намали добива с почти 10 милиона барела на ден през април 2020 г., за да спре сериозен спад в цените на суровия петрол на фона на блокиране на COVID-19.

Днешното решение бележи най-голямото намаление на производството от съкращаването през 2020 г.

ОПЕК+ започна да увеличава производството миналата година след подобрения на пазара и производството се върна на нивата отпреди пандемията.

Някои членове на организацията, включително Русия, вече се бориха да изпълнят квотите, определени от групата, което може да ограничи въздействието на споразумението ОПЕК+ за намаляване на производството.

Белият дом заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън е "разочарован" от късогледото решение на алианса да намали производството.

"Президентът е разочарован от недалновидното решение на ОПЕК+", казаха в изявление съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и главният икономически съветник Брайън Дийз. Решението ще удари страните, които вече страдат от високите цени, се казва в изявлението. В него се добавя, че глобалната икономика се справя с продължаващото негативно въздействие на нахлуването на Москва в Украйна.

ОПЕК+ намалява добива на петрол през октомври

ОПЕК+ намалява добива на петрол през октомври

100 000 барела на ден, но това е само 0.1% от търсенето

Байдън ще продължи освобождаването от стратегическия петролен резерв на Вашингтон, ако е необходимо. Той също така призова Конгреса да намери начини за увеличаване на производството на енергия в САЩ и намаляване на контрола на ОПЕК върху световните цени, съобщиха от Белия дом.

Припомняме, че организацията се състои от 13-те големи производители на петрол от ОПЕК, както и 10 други страни извън ОПЕК, включително Русия.