Базираният в Истанбул координационен център, който организира превоза на украинско зърно и проверява корабите, е дал разрешение на още четири кораба с хранителни продукти да напуснат пристанищата на 7 август, съобщи пресслужбата на ООН в събота.

Корабите ще отплават от Черноморск и Одеса и ще превозят 161 084 тона продоволствие.

Русия блокира украинските пристанища от февруари, но на 22 юли страните се споразумяха да възобновят доставките с посредничеството на Турция и ООН. Съгласно условията на споразумението Русия няма да атакува пристанищни съоръжения, свързани с транспортирането на селскостопански продукти, а Украйна ще ескортира кораби през минираните води с помощта на военни кораби.

Първите кораби с храна започнаха да напускат пристанищата тази седмица.

Плаващият под флага на Барбадос кораб за насипни товари "Фулмар" пристигна в украинско пристанище - от началото на войната това е първия пристигнал чужд и неруски, плавателен съд.

За първи път от началото на войната чужд кораб акостира на украинския бряг

За първи път от началото на войната чужд кораб акостира на украинския бряг

Товарният кораб Fulmar S плава под флага на Барбадос

Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков благодари на ООН и Турция за създаването на условия и за влизането на първия кораб в украински териториални води.

Според него Украйна очаква да приеме от 3 до 5 кораба на ден в рамките на две седмици. Всеки месец от пристанищата на Одеса се планира да бъдат изпращани 3 млн. тона селскостопански продукти. Кубраков също така предполага, че в бъдеще зърно ще се транспортира и от пристанището в Николаев.

Но част от украинското зърно остава в териториите, които са под руска окупация.

Ердоган иска всички да спазват споразумението за украинското зърно

Ердоган иска всички да спазват споразумението за украинското зърно

Ангажирани сме да приложим на практика това споразумение с всички негови елементи, настоя турският президент