От "Газпром" обжалваха в Апелационния съд на окръг Свеа (Швеция) за частична отмяна на окончателното решение на арбитража в Стокхолм по спора с украинския "Нафтогаз" за доставка на газ. Основанията за обжалване са превишени арбитражни пълномощия и сериозни процесуални грешки, се казва в съобщение на "Газпром", цитирано от РИА Новости.

"Газпром" разтрогва договора с "Нафтогаз"

"Газпром" разтрогва договора с "Нафтогаз"

Украинската компания официално е била уведомена

"Доколкото окончателното решение на арбитража по този спор се основава на същите изводи, както и по-рано бе прието отделно решение по арбитражното разбирателство, обжалването е подадено на аналогични основания - превишаване на пълномощията на арбитрите при внесени решения и допускане на сериозни процесуални грешки", се казва в документа.

От Стокхолмския арбитраж в края на май внесоха временно решение в спора между "Газпром" и "Нафтогаз" по договора за доставка на газ за Украйна. Текстът на решението не е обнародван. Само украинската страна заяви, че съдът е удовлетворил всичките й основни изисквания: отмени договорното условие "вземи или плати" (take or pay) и забрани реекспорта.

"Газпром" плаща $2,56 млрд. на Украйна

"Газпром" плаща $2,56 млрд. на Украйна

Пренареждане на енергийни доставки

От "Газпром" отговориха, че балансът на решението е в полза за руската компания. През ноември "Газпром" е оспорил в съда на Швеция междинното решение на арбитража на Стокхолм по искане на "Нафтогаз" за доставка на газ.

В края на декември Стокхолмския арбитраж внесе окончателно решение. Съдът задължи "Нафтогаз" да заплати на "Газпром" $2 млрд. за доставен газ, а така също и понижи годишния договорния обем за покупка до 5 млрд. куб. м газ. Единствено остави условието "вземи или плати" за 80% от обема през 4 млрд. куб. м. Според съобщението на "Газпром" за закупуването на газ в тези обеми Киев е задължен да започне от 2018 г.

Арбитражът в Стокхолм осъди „Газпром“ да плати $4.63 млрд. на украинската „Нафтогаз“

Арбитражът в Стокхолм осъди „Газпром“ да плати $4.63 млрд. на украинската „Нафтогаз“

За неизпълнени обеми за транзит…

В началото на март арбитражът на Стокхолм внесе решение по спора "Газпром" и "Нафтогаз" в отношението на контракта на транзит на газ. Съдът изиска от "Газпром" в полза на "Нафтогаз" $4,637 млрд. компенсации за недоставен газ за транзит през Украйна, но отчитайки предишното решение (по договора за доставка на газ), руската компания трябва да плати най-малко $2,56 млрд.

"Газпром" заяви, че данните на решението са създали дисбаланс в полза на "Нафтогаз" във връзка с това, че от една страна ги обжалват, а от друга - смятат да развалят самите договори чрез същия съд.