Бившият гръцки премиер Георгиос Папандреу заяви, че наблюдателите от Европейския съюз и рейтинговите агенции също имат вина за гръцката дългова криза.

В интервю за СиЕнЕн, цитирано от АФП, той твърди, че ако е имало по-сериозно наблюдение над ЕС от ЕС, както и от рейтинговите агенции над държавите членки, той е нямало да бъде поставен в така затруднена ситуация. Аз като министър-председател нямаше да наследя ситуация, в която дефицитът беше близо 16% и дългът почти се удвои при предишния кабинет, поясни Папандреу.

В тази връзка ексгръцкият премиер изтъкна съществената роля на мониторинга.

Затова мисля, че мониторингът е важен. Сега си плащаме за това. И много от гърците несправедливо плащат за това, защото те плащат за неща, за които не са били отговорни, посочи той.

Папандреу призова за търпение и допълни, че промени с такъв мащаб, пред които е изправена Гърция, не са се случвали през последните 30-40 години.

Бившият премиер отбеляза още, че реформите означават, че Атина има по-сигурна перспектива за подобрение на затруднената си икономика.

Агенцията припомня, че Еврозоната ще отблокира транша от 8 милиарда евро за Гърция, който е жизненонеобходим, за да може страната да избегне състояние на фалит до 15 декември.

17-те държави от еврозоната одобриха принципно отпускането на този пореден транш преди оставката на социалистическото правителство на Георгиос Папандреу, което беше заменено от правителството на националното единство начело с Лукас Пападимос.