Втори етап на стачката си започват служителите на British Airways.

Според обявеното предварително 29 полета са отменени тази сутрин. Представителите на авиокомпанията говорят обаче за значително намаляване на броя стачкуващите и съответно - за по-малко отменени курсове.

От компанията се надяват, че ще могат да изпълнят 70% от далечните си дестинации и 55% от националните и европейски курсове.
От стачката обаче ще бъдат засегнати около 17 000 пасажери.

Според официалните съобщения лондонските летища "Гетуик" и "Сити" ще изпълнят всичките си полети или с лайнерите на British Airways, или със самолети, взети под аренда от други компании.

По оценката на мениджърите стачката от миналата седмица е довела на загуби за компанията от 21 милиона фунта (малко над 31 милиона долара).

Стачката на бордния персонал на British Airways е свързана с плана на компанията за съкращаване на разходите, както и с решението да се съкрати числеността на екипажа при далечни полети.
Според синдиката Unite ръководството не е съгласувало своите планове с тях, а въвежданите изменения на практика означават изменение на трудовия договор.
За миналата година British Airways отчете рекордни загуби от над 600 милиона долара.

Профсъюзите обвиняват директора на British Airways Уили Уолш в агресивна и неконструктивна позиция спрямо синдикатите.
С открито писмо, публикувано на страниците на Guardian, излязоха и 116 експерти по трудово право.

Въпреки че от компанията отрекоха тези обвинения, самият Уили Уолш заяви пред БиБиСи, че на този етап не се планира възобновяване на преговорите.
Също така Уолш наложи наказания за стачкуващите пилоти и им оряза привилегиите за пътувания на борда на собствената им компания на тях и техните семейства.
Според синдикатите това са „неприемливи издевателства над профсъюзните членове".