Плановете за изграждане на първата ядрена централа в Полша ще бъдат отложени с най-малко още две години, обявиха източници, цитирани от Ройтерс.

В края на миналата година държавната компания „Полска енергийна група" (PGE) отложи решение във връзка с изграждането на централата.

Проектът се очаква да струва между 10 и 15 милиарда долара. Той беше иницииран през 2009 година като част от усилия да се намерят алтернативи на въгледобивната промишленост. Оттогава проектът беше отлаган на няколко пъти заради падащите цени на енергоносителите и заради ядрения инцидент в Япония през 2011 година, който засегна общественото одобрение.

През декември 2014 г. PGE прекрати договор за 65 милиона долара с австралийската компания WorleyParsons на основание, че твърде много време се бави при намирането на място за строеж, което ще забави още повече изграждането на централата, разкриват източниците.

Само това забавя програмата с най-малко две години, каза един от източниците, допълвайки, че PGE сега ще трябва да извърши всички проучвания, включително влиянието върху околната среда, което може да отнеме още време заради липса на експертиза.

Другият полски представител потвърди, че изграждането ще се забави с най-малко две години в резултат на прекратяването на договора.

Сега крайният срок за пускане в експлоатация на първия реактор е до 2025 година. Първоначалният план беше да започне да работи до 2020 година, а окончателното завършване на централата да приключи до 2035 година. Но наблюдатели заявяват, че все по-малка е вероятността да бъде изградена централа.

До 2017 година PGE се очаква да реши къде ще бъде изградена централата. Към момента се разглеждат две локации до Балтийско море.