Молдова ще получи милион кубически метра природен газ във вторник, 26 октомври. Такъв обем синьо гориво ще бъде доставен от полската нефтена и газова компания PGNiG, съобщи РИА "Новости".

"PGNiG Supply & Trading, в сътрудничество с американо-украинската група ERU, спечели търг за доставка на природен газ за Молдова", се казва в изявление на компанията.

Русия заплаши да спре газа на Молдова

Русия заплаши да спре газа на Молдова

Кишинев трябвало да плати дълга си

От PGNiG припомнят, това ще бъде първата доставка на газ за тази страна от неруски източник.

По-рано молдовската държавна компания Energocom подписа договор с PGNiG за пробна доставка на 1 милион кубически метра синьо гориво.

Миналата седмица беше обявено извънредно положение в Молдова заради енергийната криза и проблеми с доставките на газ за страната. Преди това правителството на републиката поиска от парламента да въведе извънреден режим, за да се ускори процеса на отпускане на средства от бюджета за закупуване на допълнителни обеми газ.

Украйна ще помага на Молдова с газ

Украйна ще помага на Молдова с газ

Изостряне на енергийната криза

До 1 ноември "Газпром" удължи споразумението с Молдова за доставка на синьо гориво, но цената нарасна до 790 долара за хиляда кубически метра.

Властите в Кишинеу се надяват да сключат нов дългосрочен договор за доставка на газ с руската компания, който все още не е подписан.