ЕС трябва да преразгледа споразумението си за свободна търговия с Украйна и да въведе ограничения върху вноса на някои хранителни продукти, каза комисарят по земеделието Януш Войчеховски пред членове на полския парламент, пише европейската редакция на "Политико".

Коментарите на полския еврокомисар категорично противоречат на официалната позиция на ЕС, че разрешаването на неограничен износ на храни от Украйна е от съществено значение за подпомагане на опустошената от войната икономика на страната. Откакто руските сили нахлуха през февруари, те окупираха и минираха земеделски земи, откраднаха реколта и бомбардираха зърнени силози и пристанища, припомня "Политико".

През последните месеци беше възможен само ограничен износ на украинска продукция през традиционния черноморски експортен маршрут. Брюксел отвори алтернативен сухопътен маршрут към ЕС, когато пусна т. нар. коридори за солидарност през май и подписа споразумение с Киев през юни за отмяна на всички вносни мита върху украински стоки за една година. Споразумението трябва да изтече следващото лято, но Комисията обмисля удължаването му до края на 2024 г

"За някои продукти тази политика трябва да бъде преразгледана", каза Войчеховски. Той говори дистанционно на събитие във Варшава, организирано от горната камара на полския парламент за общата селскостопанска политика на ЕС.

Докато западният коридор е спасителен пояс за икономиката на Украйна и нейните фермери, той изложи фермерите в родната страна на Войчеховски на по-голяма пазарна конкуренция. Това е развитие, което може да доведе до политически последици за дясното правителство на страната, водено от партията "Право и справедливост" (ПиС), което ще трябва да защити избирателите си в селските райони, за да запази властта на общи избори, насрочени за септември 2023 г.

"Познавам притесненията на фермерите и виждам проблема", каза Войчеховски, самият той високопоставен представител на ПиС. Той отговаряше на въпрос дали Комисията ще се заеме с проблема с вноса на храни от Украйна, които вместо да бъдат изнесени другаде, остават блокирани в граничните региони на Полша.

"Помощта на Украйна е наш стратегически приоритет и това не подлежи на обсъждане. Това е въпрос на сигурност, но за някои продукти тази политика ще трябва да бъде преразгледана. Вносът на някои селскостопански продукти наистина се е увеличил няколко пъти след либерализирането на търговията с Украйна. Просто идват твърде много стоки."

Войчеховски посочи царевицата, рапицата и домашните птици като примери за хранителни продукти, които "пристигат в прекомерни количества". Той каза, че Румъния и България също са видели "проблематично" увеличение на вноса на слънчогледово масло от Украйна.

Доклад на Комисията за украинските продукти, предмет на споразумението за свободна търговия, установи, че ЕС е видял "значително увеличение на вноса на ... птиче месо, яйца, мляко на прах, масло, захари, нишестета, трици и някои зърнени храни". Изпълнителната власт на ЕС обаче все още не е достигнала до позиция дали да предприеме някакви действия за справяне с увеличените притоци.

Войчеховски каза, че решението дали да се въведат мита върху хранителните продукти "ще зависи и от други еврокомисари ... но моето мнение е, че има проблем. Там, където този износ ясно се е увеличил, ще се изкажа в полза на въвеждането на ограничения върху вноса.

Селското стопанство играе жизненоважна роля в икономиката на Украйна, като представлява около една пета от БВП на страната и 40 процента от износа. Брюксел наскоро обяви инвестиция от 1 милиард евро за засилване на сухопътните канали за солидарност на ЕС, през които Украйна успя да изнесе около 17 милиона тона хранителни продукти от началото на руската инвазия.

Украйна доближи довоенния темп на износ на зърно

Украйна доближи довоенния темп на износ на зърно

Сделката обаче приключва през ноември