Израел регистрира днес повече от 1 млн. безработни за първи път от създаването си през 1948 г., след като пандемията от новия коронавирус води до закриване на все повече работни места, съобщават израелските медии.

Националната служба по заетостта уточни, че броят на безработните е достигнал 1 004 316 души, като нови 35 668 души са се регистрирали като безработни вчера - най-високата цифра за ден от миналия четвъртък насам.

Израел разполага армията по улиците на страната

Израел разполага армията по улиците на страната

Около 500 войници ще се присъединят към полицията от неделя

Почти една четвърт от работната сила в Израел - 24,1% - е безработна, включително около 160 000 души, които са били без работа преди кризата.

"За съжаление, прогнозите ни се доказаха и през март достигнахме милион търсещи работа", изтъкна генералният директор на Националната служба по заетостта Рами Гарор.

Той отбеляза, че службата му работи за "създаване на обстоятелства", при които нивото на безработица може да бъде понижено и пазарът на труда може постепенно да се отвори, доколкото е възможно.

Докато работниците и служителите, работещи на заплата, са осигурени с до 75% от доходите си за ограничен период от време, самонаетите работници в Израел нямат право на обезщетения за безработица. Правителството работи върху пакет, който се очаква да предостави на 175 000 самонаети безвъзмездна помощ до 6 000 шекела (1 675 долара), със средно очаквано плащане от 4 300 шекела (1 200 долара).

Коронавирус: Осем починали и 2 666 заразени в Израел

Коронавирус: Осем починали и 2 666 заразени в Израел

39 души са в тежко състояние

Израел обяви план за спасяване на икономиката в размер на 80 млрд. шекела (22,5 млрд. долара), за да помогне икономиката да оцелее по време на пандемията.

Гарор приветства плана, но подчерта, че обезщетенията не били целта, а механизъм, който да помогне на хората да оцелеят финансово, докато те могат да работят отново.

Сред търсещите държавни помощи, 89,8% са били оставени в неплатен отпуск от работните си места, докато 6,3% са уволнени според Националната служба по заетостта.

Март беше най-лошият месец досега за пазара на труда в Израел, откакто е започнало събиране на данни за безработицата. Само преди месец, преди заразата от коронавируса, безработицата в Израел беше рекордно ниска - под 4%.

В първите седмици на заразата около 7 000 израелци се регистрираха на всеки час, сривайки сайта на Националната служба по заетостта.

Централното статистическо бюро ще публикува отделни данни за безработицата, което е официалният процент и вероятно той ще бъде малко по-нисък от данните на Националната служба по заетостта.

Гарор заяви в неделя, че до края на този ден ще приключи процедурата по обработка и предаване на данните за 734 049 души на Националния осигурителен институт, органа, който изплаща обезщетенията, "за да могат гражданите на Израел да могат да получават обезщетенията за безработица, на които имат право възможно най-бързо, дори преди Пасха".

Миналата седмица Гарор заяви, че очаква около 20% от новопостъпилите безработни да няма работа, към която да се върнат, когато кризата приключи и мерките за карантина в крайна сметка бъдат премахнати.