Специално обучени кучета ще помагат за разкриване на контрабандния внос на чай и цигари на най-големия митнически пункт на Турция Капъкуле, на българо-турската граница. Те са обучени да разпознават по характерните миризми чая и цигарите, подобно на кучетата, които се използват за разкриване на наркотици, отбелязва Дойче веле.

Помощник ръководителят на митническата администрация на Турция Бюлент Ертем съобщи, че благодарение на кучетата на Капъкуле са били разкрити няколко случая на значителна контрабанда на наркотици. А в последно време в Турция се обучават и кучета за разкриване на бомби.

„Освен за разкриване на наркотици, в Турция вече има обучени кучета и за разпознаване на бомби. Сега смятаме да пренесем този опит и в борбата срещу някои видове нелегална търговия. На първо място това е контрабандата на чай и цигари", каза Бюлент Ертем.

За целта недалеч от границата е оборудван специален чифлик за обучението на кучетата. „75 процента от средствата са от европейски фондове, а 25 на сто от турската страна. Капацитетът е около 50 кучета, които се обучават от специални треньори. Такива има много малко в света,така че нашият опит ще бъде от полза и за други страни", пояснява Бюлент Ертем.

Според турски източници големи проблеми на митниците създава нелегалната търговия с чай, цигари, напитки и кафе. Тази контрабанда се е превърнала в доходен източник за куфарните търговци. Турция губи около 10 млрд. долара годишно от този вид търговия.

Турция отдава много голямо значение на сътрудничеството със съседните държави в борбата срещу нелегалния трафик през митниците, на първо място с България. С България има една от най-дългите сухопътни граници - около 280 км.

От общо трите митнически пункта по турско-българската граница - Капъкуле- Капитан Андреево е най-натовареният. Според турски източници наричат Капъкуле е вратата на Турция за и от Европа.

„С митническата администрация на България имаме споразумение за трансгранично сътрудничество в борбата срещу наркотрафика и нелегалната търговия, което се реализира в различни области - от обмен на информация до съвместни операции", коментира митническият ръководител. По думите му, неотдавна е бил подписан подобен договор за сътрудничество с митническата администрация на Руската федерация.

"Неотдавна от Иран ни предложиха сътрудничество за борба срещу нелегалната търговия по границите, предстои подписването на документа. Ще последват с Грузия и Туркменистан, трябва да укрепим източните митници, както това направихме на западните митници", обяснява Бюлент Ертем.

Турция членува в Европейския митнически съюз от 1998 г. и това я задължава да поддържа митниците си според европейските стандарти. В рамките на тази програма се предвижда в близките месеци да започне модернизацията на турско-българския граничен пункт Капъкуле. Запланувано е да бъдат разкрити няколко нови митнически пункта по източните граници с арабските държави.

Голям проблем представлява и липсата на достатъчен персонал митниците. Митниците разполагат със 7 900 души но това е недостатъчно като се има предвид, че обемът на външната търговия надхвърля 100 млрд. долара годишно.