Бившият грузински президент Михаил Саакашвили, който се намира в затвора, е преместен в интензивно отделение на болница в Тбилиси, след като здравословното му състояние се влоши, каза неговият говорител и политически съюзник Гиорги Чаладзе пред грузинската телевизия, цитиран от Ройтерс.

Саакашвили, който ръководеше бившата съветска република като прозападен реформатор от 2004 до 2013 г., излежава шестгодишна присъда за злоупотреба с власт, обвинение, което според него и поддръжниците му е политически мотивирано.

Неговият медицински екип казва, че здравето му се е влошило значително, откакто е влязъл в затвора през октомври 2021 г., където е организирал многократни гладни стачки.

Той се лекува в клиника в Тбилиси, но адвокатите поискаха присъдата му да бъде трансформирана в условна, за да може да бъде прехвърлен в чужбина.

Саакашвили върнат в затвора

Саакашвили върнат в затвора

Здравето му било стабилизирано, твърдят управляващите

Саакашвили беше президент на Грузия от 2004 до 2013 г., след което избяга. Срещу него бяха образувани няколко наказателни производства, включително за убийство и побой, по които съдът го осъди задочно да лежи в затвора.

Бившият грузински държавен глава активно поддържаше смяната на правителството в Украйна и през 2015 г. стана председател на Одеската областна държавна администрация, а по-късно - съветник на президента Петро Порошенко. Получи украинско гражданство.

През 2016 г. той напусна заеманите постове и започна да се противопоставя на Порошенко, в резултат на което през 2018 г. беше депортиран. Известно време живя в Холандия, като при новия президент Володимир Зеленски отново се завърна в Украйна.

Той се завърна в Грузия на 1 октомври 2021 година, за да участва в местните избори, но бе задържан още на летището и директно изпратен в затвора.

Саакашвили нарече Украйна "държава мошеник"

Саакашвили нарече Украйна "държава мошеник"

"В Украйна няма чуждестранни инвестиции"