Отношенията между България и Франция са отлични както в сферата на  икономическото сътрудничество, така и в областта на културата, но двете страни имат потенциал за тяхното последващо развитие и задълбочаване. Това бе позицията, която президентите на България и Френската Република Росен Плевнелиев и Франсоа Оланд изразиха по време на срещата си във френската столица. Българският държавен глава е на работното посещение във Франция.

Президентът Плевнелиев подчерта пред своя френски колега, че френските инвестиции в българската икономика надхвърлят 1 млрд. евро, но съществува реален потенциал за тяхното удвояване през следващите години. Според Росен Плевнелиев добрите позиции на френските компании в енергетиката, инфраструктура и водния сектор у нас могат да бъдат разширени с реализацията на големите проекти, които предстои да се реализират в транспортната инфраструктура. Биологичното земеделие, производството на храни и туризмът, също бяха посочени от българския президент като потенциални сфери за реализацията на съвместни проекти.

"България е стратегически партньор на Франция и ние високо ценим постигнатото от страната през последните 15 години", отбеляза пред българския държавен глава президентът Оланд. Той изтъкна пред Росен Плевнелиев, че освен отличните двустранни отношения България и Франция имат много добро сътрудничество и при решаването на въпросите от дневния ред на ЕС. "Особено значение има това партньорство по отношение на бюджетната рамка на Съюза", подчерта Франсоа Оланд. Българският президент благодари на Франсоа Оланд за последователната позиция на Франция за запазването на потенциала на Кохезионната политика като фактор за икономически растеж.

По време на срещата Франсоа Оланд потвърди подкрепата на Франция за присъединяването на България към Шенгенското пространство. "Ние сме изпълнили всичко по процедурите и по отношение на изискванията за охрана на границите. Шенген е въпрос на доверие и ние вярваме, че когато някой си върши добре работата, това трябва да бъде оценено. Очакваме решение", заяви българският държавен глава.

Росен Плевнелиев информира Франсоа Оланд за резултатите от проведения първи в демократичната история на страната ни референдум. В отговор на въпрос на своя френски колега за бъдещето на ядрената енергетика у нас президентът Плевнелиев посочи, че с енергийната  стратегия на България този въпрос вече е бил решен положително.

Българският президент изрази категоричната подкрепа на страната ни за усилията на Франция да осигури траен мир и стабилност в Мали и да неутрализира дейността на терористичните групировки в северната част на страната.

Франсоа Оланд оцени високо работата на Ирина Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО и изрази подкрепата на Франция за неин втори мандат на този пост.

Президентът Плевнелиев покани своя френски колега да посети страната ни през 2013 г. През тази година се навършват и 20 години от присъединяването на България към Международната организация на франкофонията. Франсоа Оланд подчерта, че Франция ще продължи да насърчава изучаването на френски език в България и че 3000-те български студенти, които се обучават в момента във Френската република, представляват истински мост между двете страни.