Еврото за първи път в историята нарасна на Московската борса до 53 рубли. Курсът долар - рубла също е достигнал исторически максимум - 41,9 рубли за долар, съобщава „Интерфакс".

Рублата девалвира на фона на негативните очаквания на капиталовите пазари.

Централната руска банка вече втори ден провежда мащабна интервенция за спасяването на рублата, като само за първия час от началото на днешния работен ден тя е похарчила поне 1 млрд. рубли.

Преди намесите от вчера и днес, три дни Руската централна банка не беше провеждала никакви валутни интервенции или се беше ограничила само с незначителна подкрепа за рублата.

През последните дни беше отчетено и намаляване на натиска върху рублата. В четвъртък обаче рублата отново се оказва в неизгодна позиция, предизвикана според експерти от падането на цената на петрола и неблагоприятната ситуация на капиталовите пазари.

Експерти смятат, че натискът върху рублата е нараснал и във връзка с активизацията на обсъжданията относно последствията от планирания през 2015 г. преход към плаващ курс на руската валута, както и заради опасенията, че е възможно понижаване на кредитния рейтинг на Русия от страна на агенция „Standard & Poor's".