„Росатом" получи от руското правителство транш от близо 1 млрд. долара за старт на проекта за АЕЦ „Аккую" в Турция. Русия финансира с приоритет първата в Турция ядрена централа, която се изгражда по руски проект. Руската държавна корпорация вече получи транш от 51 млрд. рубли (около 990 млн. долара). Това заяви генералният директор на „Росатом" Сергей Кириенко в Анкара.

АЕЦ „Аккую" се строи по схемата "строй-притежавай-експлоатирай", където собственик на централата е Русия. Компании на „Росатом" притежават контролния дял в капитала на АЕЦ „Аккую". Това са "Концерн "Росенергоатом" - 46,87%, "Русатом Оверсиз" - 46,4%, "Атомстройекспорт" - 4,84%, "Атоменергоремонт" - 0,05%, "Атомтехенерго" - 0,05%. Още 1,6% принадлежат на "Интер РАО". В бъдеще може да се вземе решение за продажба на инвеститори на до 49% от проекта, като не по-малко от 51% обаче ще останат на руската страна.

Междуправителственото споразумение между Русия и Турция за сътрудничество при строителството и експлоатацията на първата в страната ядрена централа на площадката „Аккую" в провинция Мерсин в Южна Турция, бе подписано през 2010 г.

Ние носим отговорност за сигурността на АЕЦ „Аккую" и я гарантираме. Ще бъдат спазени всички критерии на безопасност. АЕЦ ще бъде построена на площадка с минимална сеизмична активност, където няма риск от цунами, въпреки че централата е проектирана да издържи и такава стихия. Отчетът по Оценката на въздействието върху околната среда бе подготвен с безпрецедентна прецизност и се състоеше от 5000 страници - такъв в нашата практика досега не е имало", коментира Кириенко. Той участва в церемонията по началото на дейностите по подготовката на хидротехническата инфраструктура на площадката на бъдещата АЕЦ.

Кириенко отбеляза, че в АЕЦ ще бъдат изградени реактори от последното „три плюс" поколение, които правят невъзможно повторението на аварията в японската АЕЦ „Фукушима". Всички технологии, които ще се използват в АЕЦ „Аккую", са реализирани в Русия при строителството на Нововоронежката АЕЦ-2, чийто енергоблок ще бъде пуснат в търговска експлоатация през декември 2015 г.

Проектът за първата турска АЕЦ включва четири ВВЕР реактора, като мощността на всеки енергоблок ще бъде 1200 МВт.

Стойността на проекта е близо 20 милиарда долара. Централата ще произвежда близо 35 милиарда КВТч електроенергия на година.