По данни на мисията Harvest на НАСА руските сили са окупирали около 22% от обработваемата земя в Украйна.

След руското нахлуване в Украйна НАСА се фокусира върху въздействието на войната върху световната хранителна система. Нейните констатации разкриват, че украинските полета, където се засяват 28% от зимните и 18% от пролетните култури, са под руска окупация.

Руската блокада на големите морски пристанища на Украйна на Черно море като Одеса и Николаев задържа 23,5 милиона тона зърно като царевица, пшеница и маслодайни семена, напр. слънчоглед, които са блокирани в страната, като само около една пета от нормалните доставки напускат Украйна по суша.

Турция е сред страните, изкупуващи зърно, което Русия е откраднала от Украйна. Това заяви украинският посланик в Анкара, цитиран от "Ройтерс".

Васил Боднар посочи, че е потърсил помощ от турските власти и Интерпол за разследването на това кой е замесен в превозите на зърно, преминаващи през турски води.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че е задължение на Украйна да реши проблема с възобновяването на доставките на зърно чрез разминиране на пристанищата си, съобщава "Ройтерс".