Арбитражният съд в Хага разпореди Русия да плати на акционерите на бившия руски петролен гигант „Юкос" 50 млрд. долара като компенсация заради национализирането му от руската държава. Това съобщи в Лондон основният акционер GML ("Груп Менатеп лимитид"), цитирани от „Франс прес".

Припомняме, "Юкос" беше контролирана от олигарха Михаил Ходорковски. Той лежа в затвора около 10 години по обвинения в измами, като в края на миналата година руският президент Владимир Путин го амнистира и той излезе от затвора. Според привържениците на ексолигарха процесът срещу него е бил политически мотивиран, тъй като е финансирал прозападно настроени опозиционни на Путин политически партии.

Постоянният арбитражен съд постанови изплащането на рекордната сума, след като констатира, че Русия е довела "Юкос" умишлено до фалит и го е принудила да продаде активите си на държавни предприятия по политически причини, заяви един от адвокатите на ищците.

Исковете към руската държава са били заведени през 2005 г. от акционерите в "Юкос".

Арбитражният съд единодушно приема, че Русия е експроприирала активите на ищците, става ясно от публикуваното решение на сайта на Хагския арбитражен съд.

Ищците са искали компенсация общо в размер на 100 млрд. долара, която сума е четири пъти по-голяма от вложените от тях във вече несъществуващата компания, защото според тях ако днес "Юкос" работеше, щеше да струва толкова, заедно с лихвите.

Въпреки че присъдената компенсация е два пъти по-малка от желаното от ищците, според адвоката определението на съда е „голям ден за върховенството на закона", като допълни, че Русия категорично е понесла отговорност за нарушаването на международното право.