Русия е увеличила повече от десетократно производството на военна техника, за да снабдява армията си в Украйна, като значително е увеличила производството на ракети, дронове, бойни превозни средства и артилерия, съобщи във вторник най-големият производител на оръжия в Русия, компанията "Ростек", цитирана от Ройтерс.

Президентът Владимир Путин нареди да се увеличи производството, за да се гарантира, че Москва ще постигне целите на своята "специална военна операция", както тя нарича войната в Украйна, въпреки че Западът доставя на Киев оръжия на стойност милиарди долари и налага безпрецедентни западни санкции на руската икономика.

Бехан Оздоев, индустриален директор на оръжейния комплекс "Ростек", руската държавна корпорация, която контролира голяма част от оръжейната индустрия, каза, че обемите на производство на различни видове оръжия са се увеличили между два и 10 пъти.

А за някои типове въоръжение и оборудване продукцията е била увеличена "десетки пъти", каза Оздоев. "Вървим напред с крейсерска скорост, излиза дим от всички комини", каза той.

Санкции?! Русия удря по Украйна с ракети, направени през април с чуждестранни микросхеми

Санкции?! Русия удря по Украйна с ракети, направени през април с чуждестранни микросхеми

Украйна зове за по-строги санкции срещу Русия

Оздоев уточни, че има значителен ръст в производството на танкове, бронирани превозни средства, ракетни установки, артилерия, балистични ракети с малък обсег на действие "Искандер", ракетни системи земя-въздух със среден обсег "Панцир" и хиперзвукови ракети "Кинжал".

Той не даде подробности за общия обем на произведените оръжия.

"Ростек", която попада под санкциите на Запада, се управлява от Сергей Чемезов, близък съюзник на Путин. Компанията контролира 800 руски граждански и отбранителни организации и е най-големият производител на оръжие в Русия.

NYT: Русия произвежда повече ракети и оръжия от предвоенния период

NYT: Русия произвежда повече ракети и оръжия от предвоенния период

Производствените разходи в Русия също са много по-ниски, отколкото на Запад