Брюксел издигна кражбите в ранг на инструменти на външната си политика, като реши да експроприира доходи от руски активи. Това заяви и.д постоянен представител на Русия в Европейския съюз (ЕС) Кирил Логвинов, цитиран от ТАСС.

"ЕС, който твърдо върви по пътя на самоунищожението, без преувеличение отвори нова страница в историята както на международните валутни и финансови отношения, така и на собствената си интеграция, каза той. Членовете на ЕС умишлено предприеха безпрецедентна стъпка - кражба на суверенни активи на чужда държава. Това е ясен пример за това какви са европейските ценности и основаният на правила ред, наложен от западняците, продължи дипломатът.

Логвинов отбеляза, че с това решение Брюксел се отказва от собствените си задължения за защита на частната собственост и инвестициите.

Дипломатът каза, че рано или късно ще трябва да върне на Русия всички откраднати активи.

Страните от ЕС се съгласиха да използват печалбите от замразените руски активи за Украйна
Обновена

Страните от ЕС се съгласиха да използват печалбите от замразените руски активи за Украйна

Очаква се Украйна да получи първия транш през юли, казаха дипломати от ЕС.

Припомняме, че страните от ЕС решиха да насочат приходите от замразените активи на Руската централна банка в полза на Украйна.

Съгласно споразумението 90% от приходите ще отидат в управляван от ЕС фонд за военна помощ за Украйна, а останалите 10% ще подкрепят Киев по други начини.

ЕС очаква активите да донесат около 15-20 милиарда евро печалби до 2027 г. Украйна се очаква да получи първия транш през юли, казаха дипломати от ЕС.

Страните от Групата на седемте (Г-7) замразиха руски финансови активи на стойност около 300 милиарда долара скоро след нахлуването на Москва в Украйна през 2022 г. Оттогава ЕС и други страни от Г-7 обсъждат как и дали да използват средствата, за да помогнат на Украйна.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън настоява тази седмица други държави от Г-7 да съгласуват план за използване на печалбите като обезпечение за подкрепа на по-голям заем за подпомагане на Украйна.

Инициативата е отделна от по-мащабният натиск от страна на САЩ за конфискуване на активите в тяхната цялост в подкрепа на Украйна, ход, който се отхвърля от най-големите правителства в ЕС поради опасения за правни и финансови последствия от нестабилност.

Йелън вижда възможност за 50 млрд. долара заем за Украйна от конфискувани руски активи

Йелън вижда възможност за 50 млрд. долара заем за Украйна от конфискувани руски активи

Това заяви във вторник Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън в интервю за Sky News

Съветът на Европейския съюз публикува прессъобщение, обясняващ механизма за изтегляне на печалби, получени от замразени руски суверенни активи.