Заради санкциите, наложени от Запада, производството на петрол в Русия през следващото десетилетие може да бъде намалено. Това се посочва в презентация на Анализаторската агенция за кредитен рейтинг (АКРА), до която достъп са получили от РИА Новости.

"Икономиката издържа финансовите санкции, докато санкциите срещу петролните и газовите компании ще ограничат растежа на производството на петрол през 2020 г.", се посочва в анализа.

Според експертите новите петролни и газови полета, които са били въведени в експлоатация след 2013 г., ще осигурят растеж в периода 2019-2020 г. "След 2020 г. обаче ще са необходими нови стимули, за да се осигури растеж на производството както от вече експлоатирани, така и от нови участъци", се предупреждава в анализа.

АКРА прогнозира, че добивът на петрол в Русия през 2018 г. ще бъде в размер на 547 млн. тона, от които 24,3 млн. тона ще дойдат от нови петролни находища. През 2019 г. той ще нарасне до 561,7 млн. тона, през 2020 г. - до 570,6 млн., а през 2021 г. ще достигне 576,5 млн. тона.

Международната агенция по енергетика през март съобщи, че производството на петрол и кондензат в Русия през следващите няколко години ще продължи да нараства, но в началото следващото десетилетие то може да достигне до предела си и да тръгне към спад на фона на санкциите и ситуацията с данъчното облагане в сектора.