Сърбите плашат, че спират строежа на трансграничния Коридор №10.

Сръбската компания "Коридоре Сърбие" ще прекрати договора с българската "Трейс груп" поради забавянето на строителството на околовръстния път в Димитровград, който е част от източния ръкав от Коридор 10. Това каза директорът на"Коридоре Сърбие" Димитар Джурович,  предаде сръбската агенция ТАНЮГ, цитирана от БГНЕС.

Той уточни, че "Трейс груп" е изпълнила само 13 на сто от работата. Ние имаме коректно отношение към тях и на няколко пъти ги предупредихме, че трябва да започнат работа, добави Джурович.

В края на юни 2014 година "Трейс груп" получи поръчка за изграждането на околовръстния път около Димитровград, който е част от Коридор 10 и по този начин измести австрийската компания Алпина, която банкрутира през 2013 година.

Срокът за изпълнението бе 450 дни, а стойността на поръчката 2.2 млрд. Динара. От околовръстния път на Димитровград до българската граница, "Трейс груп" трябваше да построи магистрала дълга 5.8 км и 7 моста с дължина от 20 до 500 метра.

Джурович уточни, че ресорното министерство и Световната банка, които финансират изграждането на тази част от коридора, ще помогнат след прекратяването на договора да се избере нов изпълнител. Той очаква строителството на тази част да приключи до края на 2016 година.

"Много е важно подобни договори да бъдат прекратявани и това показва, че сръбското правителство контролира компаниите, с които има договор. Няма напредък и ние това нещо сме го констатирали. Сега е много важно да се избере нов изпълнител преди началото на новия сезон", каза от своя страна ръководителят на мисията на Световната банка в Сърбия Тони Верхейен.

Подобно забавяне стана сценарий за документалния филм Коридор №8, припомнят запознати с трансграничните връзки на Балканите.