САЩ изостават с цели 15 години от Китай в разработването на високотехнологична ядрена енергия. Това се казва в проучване на Information Technology & Innovation Foundation, изследователски институт, базиран във Вашингтон, предаде "Ройтерс".

Причината е в подкрепяният от държавата технологичен подход и широкото финансиране на Пекин, което му дават предимство

Китай има 27 ядрени реактора в процес на изграждане, които са със средни срокове от около седем години.

В доклада се казва, че "бързото разгръщане на все по-модерни ядрени електроцентрали в Китай с течение на времето води до значителни икономии от мащаба и ефекти на учене чрез правене и това предполага, че китайските предприятия ще получат предимство при постепенните иновации в този сектор в бъдеще".

ОАЕ с интерес да инвестират в европейската ядрена енергетика

ОАЕ с интерес да инвестират в европейската ядрена енергетика

ОАЕ са обсъдили идеята държавната ENEC да стане миноритарен инвеститор в европейски активи за ядрена енергия

САЩ разполагат с най-големия флот от атомни електроцентрали в света и администрацията на президента Джо Байдън смята, че източникът на електроенергия, практически без емисии, е от решаващо значение за ограничаване на изменението на климата.

Но след като бяха пуснати в експлоатация две големи централи в Джорджия през 2023 г. и 2024 г., които глътнаха милиарди долара над определения бюджет и пускането им се забави с години от планираното, към момента не се строят ядрени реактори в САЩ. Високотехнологичен завод, който беше планиран да бъде построен в лаборатория, беше отменен миналата година.

Китайските държавни банки, от своя страна, могат да предложат заеми до 1,4%, много по-ниски от наличните в западните икономики. Ядрена енергетика на страната се възползва от устойчива държавна подкрепа и стратегии за локализация, които позволиха на Пекин да доминира в сектори като възобновяема енергия и електромобили.

Първият в света от т. нар. четвърто поколение високотемпературен реактор с газово охлаждане в залива Шидао влезе в експлоатация през декемпри мината година. Китайската асоциация за ядрена енергия твърди, че проектът включва разработването на повече от 2200 комплекта "първо в света оборудване" с общ процент на локализация на местно произведени материали от 93,4%.

Китай пусна първата в света АЕЦ от четвърто поколение

Китай пусна първата в света АЕЦ от четвърто поколение

Страната има за цел да произвежда 10% от електроенергията от ядрена енергия до 2035 г.

Поддръжниците на високотехнологичните реактори казват, че те са по-безопасни и по-ефективни от сегашните централи. Критиците казват, че някои нови реактори създават рискове за разпространение и материални рискове.

Но в същото време Китайската асоциация за ядрена енергия предупреди, че има силно пренасищане в производството на ядрени компоненти и "прекомерната конкуренция" сваля цените и причинява загуби.

Авторът на доклада Стивън Езел подчерта, че ако САЩ са сериозни за ядрената енергия, те трябва да разработят стабилна национална стратегия, която да включва повече инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, идентифициране и ускоряване на обещаващи технологии и подкрепа за развитието на квалифицирана работна сила.

"Докато Америка изостава, тя със сигурност може да навакса технологично", допълни Езел.

Русия не се притеснява от развитието на ядрения арсенал на Китай

Русия не се притеснява от развитието на ядрения арсенал на Китай

Подчертавайки "напредналото стратегическо партньорство" на Москва с Пекин