Ирак Технократът Тамир Абас Гадбан стана новият министър на нефтената промишленост на Ирак. Той беше назначен от американското управление по реконструкцията на страната. Това съобщи Ройтерс, цитирайки иракски източник, пожелал анонимност.

Същите източници са съобщили на агенцията, че ръководител на експертната комисията към министерството ще стане бившият завеждащ американския отдел Royal Dutch/Shell Филип Карол. Негов помощник ще бъде Фадхил Отман, бивш иракски емигрант, който от 20 години е в изгнание.

Възстановяването на петролната индустрия на Ирак, която се нарежда на второ място в света по петролни залежи след Саудитска Арабия, е от решаващо значение за икономиката та страната. Ирак има потенциал за износ на около 3 млн. барела дневно, а наскоро приключилата война не засегна сериозно залежите в страната.

Новото назначение в министерството на петрола беше обявено в събота, 4 май, на среща между висши представители на иракската нефтена промишленост с представители на управлението по възстановяването на страната. Гадбан обаче ще бъде временно изпълняващ длъжността министър на петрола – до избирането на постоянно правителство на Ирак.

В момента Карол и Отоман не са в страната. Според източника на Ройтерс всички иракски министри от новото праветелство ще имат съветници чужденци.