Концернът Royal Dutch Shell прекратява проучванията си по бреговете на Аляска в Чукотско море и не възнамерява в обозримо бъдеще да се връща на проекта по разработката на нефт в този регион.

В изявление на компанията се посочва, че при проучвателни работи геолозите при пробиване на дълбочина около два километра са открили нефт и газ, но не в достатъчни количества.

Сондажи са се правили на дълбочина около 50 метра в 130 километра отсечка по брега на Аляска. В разработка на арктически нефт Shell вече вложи 7 милиарда долара.

„Shell продължава да счита региона на Арктика като притежаващ голям потенциал и като цяло като стратегически важен за Аляска и за САЩ, но резултатите от сондажите в този конкретен участък са разочароващи", заявява президентът на компанията за САЩ Марвин Одум.

По данни на Геоложката служба на САЩ, в недрата на Аляска са около 30% от неразработените находища на газ в света и 13% от запасите на нефт.
Предвижданията на Shell бяха, че това е равнозначно на 400 млн. барела нефт, което 10 пъти превишава обема на добива на нефт и газ до този момент в Северно море.

Природозащитни организации скочиха против плановете на Royal Dutch Shell за усвояване на Арктика с аргумента, че сондажите на нефт и газ в Арктика могат да доведат до екологична катастрофа и човечеството да загуби напълно популацията на бяла мечка, морж и полярен кит.

Активисти дори се опитаха да блокират в пристанищата на Сиатъл и Протленд морски кораби, готови за отправяне към Арктика.
В защита на екосистемата на Арктика се изказа и Хилъри Клинтън.

Shell заявява, че ще разплати всичките си финансови задължения спрямо компаниите арендатори на транспорта, оборудването, както и към участниците в сондажните дейности.