Швейцария е замразила приблизително 7,7 милиарда швейцарски франка (8,81 милиарда долара) финансови активи, принадлежащи на руснаци, съобщава "Ройтерс".

Мярката е в съответствие със санкциите, предназначени да накажат Москва за инвазията ѝ в Украйна.

Цифрата е по предварителни оценки и представлява леко увеличение от 7,5-те милиарда франка, които швейцарското правителство съобщи, че е блокирало миналата година, след като неутралната страна прие санкциите на Европейския съюз.

Държавният секретариат по икономическите въпроси (SECO) - агенцията, която следи санкциите, уточни, че цифрата от 7,7 милиарда франка е само последната оценка и тя подлежи на промяна.

Агресията на Путин кара Швейцария да преосмисли неутралитета си

Агресията на Путин кара Швейцария да преосмисли неутралитета си

Младите жители на алпийската конфедерация заемат активна позиция

Затрудненията да се даде точна цифра се дължат на новите лица, добавени или премахнати от списъка със санкции, както и на съдебните дела за замразяване или разблокиране на допълнителни активи.

По-точна цифра се очаква до края на второто тримесечие на 2024 г., когато швейцарските банки дават отчет на правителството.

Ръстът на замразените активи се дължи на увеличението с 300 души и 100 компании и организации, които са добавени в списъка със санкции през последните 12 месеца.

В него са включени и очакваните печалби от парични депозити, облигации, акции, както и имоти и луксозни автомобили.

Берн блокира и движението на 7,4 милиарда франка активи в чуждестранна валута, принадлежащи на Руската централна банка.

Швейцария не харесва идеята за предаване на замразените руски активи на Украйна

Швейцария не харесва идеята за предаване на замразените руски активи на Украйна

Подобно решение ще създаде опасен прецедент

Замразените активи обаче са само малка част от общото богатство, държано от руски граждани в Швейцария. По данни на Асоциацията на швейцарските банкери банките в страната държат 150 милиарда франка.

По време на посещение в страната миналия месец президентът Ален Берсет обеща повече подкрепа за Украйна и обсъди използването на печалбите от замразени руски активи за подпомагане на възстановяването на страната.

Европейската комисия работи върху предложение за обединяване на част от печалбите, получени от замразени руски държавни активи, за да помогне на Украйна и нейното следвоенно възстановяване. Швейцария участва в дискусиите, но не е решила дали да подкрепи предложението.

Има обаче и ограничения в швейцарската подкрепа. Страната отхвърли молбите на други страни за разрешение да изпратят швейцарски оръжия и боеприпаси на Украйна, позовавайки се на законите за неутралитет на страната.

Швейцария разширява санкциите срещу Русия в крак с ЕС

Швейцария разширява санкциите срещу Русия в крак с ЕС

Наказателните мерки включват замразяване на активи и забрана за пътуване до страната