Министърът на вътрешната търговия на Сирия обвини Съединените щати, че продават сирийския петрол на трети страни чрез Турция, съобщава "Спутник".

Нашият враг САЩ продава петрол на Турция, а от Турция - и по-нататък към други страни, коментира Атеф Надаф пред Россия 24.

Министърът посочи, че Дамаск е принуден да внася суровината, която може да се купува само с долари. Същевременно на сирийските банки са наложени санкции и всякакви парични транзакции към Сирия от чужбина са забранени.

Асад обвини САЩ, че продават на Турция откраднатия петрол от Сирия

Асад обвини САЩ, че продават на Турция откраднатия петрол от Сирия

Няколко хиляди американски войници били окупирали огромни територии

На 19 декември миналата година американският президент Доналд Тръмп заяви, че след разгрома на Ислямска държава няма причина да задържа американските военни в Сирия.

По-късно Белият дом обяви, че изтегля своите части от Сирия. Вашингтон обаче подчерта, че това не значи край на глобалната антитерористична коалиция, водена от него.

Относно военния контингент, който САЩ все още поддържа в североизточната част на Сирия, шефът на Пентагона Марк Еспър заяви през октомври, че основната му цел е да предотврати опасността Ислямска държава отново да си възвърне контрола над петрола.

Русия: Военното присъствие на САЩ около петрола в Сирия ескалира напрежението

Русия: Военното присъствие на САЩ около петрола в Сирия ескалира напрежението

"Не можем да приветстваме това"