Половината от 75-те най-бедни страни в света изпитват нарастваща разлика в доходите с най-богатите икономики за първи път през този век в историческо обръщане на развитието, се казва в доклад на Световната банка от понеделник, цитиран от Ройтерс.

Разликата между растежа на доходите на глава от населението в най-бедните и най-богатите страни се е увеличила през последните пет години, според доклада.

"За първи път виждаме, че няма сближаване. Те стават все по-бедни", каза пред Ройтерс Айхан Косе, заместник-главен икономист на Световната банка и един от авторите на доклада.

"Виждаме много сериозна структурна регресия, обрат в света... затова алармираме", каза той.

В доклада се казва, че 75-те страни, отговарящи на условията за грантове и заеми с нулева лихва от Международната асоциация за развитие (IDA) на Световната банка, рискуват да загубят десетилетие на развитие без амбициозни промени в политиката и значителна международна помощ.

Косе каза, че растежът в много страни от IDA вече е започнал да намалява още преди пандемията COVID-19, но ще бъде само 3,4% през 2020-2024 г., най-слабите пет години на растеж от началото на 90-те години на миналия век. Инвазията на Русия в Украйна, изменението на климата, увеличаването на насилието и конфликтите също навредиха на техните перспективи.

ООН: 783 милиона са изправени пред хроничен глад, а светът изхвърля 19% от храната си

ООН: 783 милиона са изправени пред хроничен глад, а светът изхвърля 19% от храната си

Това разкри докладът за индекса на хранителните отпадъци на Програмата на ООН за околната среда

Повече от половината от всички държави от IDA са в Субсахарска Африка; 14 са в Източна Азия и осем са в Латинска Америка и Карибите. Тридесет и една от тях имат доход на глава от населението под 1315 долара годишно. Те включват Демократична република Конго, Афганистан и Хаити.

Всяка трета страна от IDA е по-бедна сега, отколкото в навечерието на пандемията. Страните от IDA представляват 92% от хората в света, които нямат достъп до достатъчно количество достъпна, питателна храна. Половината от страните са в затруднено положение, което означава, че не са в състояние да обслужват дълга си или са изложени на висок риск да не могат.

И въпреки младото им население - демографски позитив, когато населението застарява почти навсякъде другаде, богати природни ресурси и изобилен потенциал за слънчева енергия, частните и държавните кредитори се отдръпват от тях.

Заместник-министърът на финансите на САЩ Джей Шамбо изрази загриженост относно влошаващата се ситуация миналата седмица, като предупреди Китай и други новопоявили се официални кредитори да не се измъкват чрез ограничаване на заемите за страни с ниски доходи, точно когато МВФ или многостранните банки за развитие наливат средства в тях.

Косе каза, че са необходими амбициозни политики за ускоряване на инвестициите, включително вътрешни усилия за укрепване на фискалната, паричната и финансовата политика, както и структурни реформи за подобряване на образованието и увеличаване на вътрешните приходи.

Значителната финансова подкрепа от глобалната общност също беше от съществено значение за постигане на напредък и намаляване на риска от продължителна стагнация, каза Косе, отбелязвайки, че Световната банка се надява да набере стабилно попълване на средства за IDA до декември.

По-силната международна координация по изменението на климата, преструктурирането на дълга и мерките в подкрепа на трансграничната търговия също ще бъдат от решаващо значение, се казва в него.

Индермит Гил, главен икономист на Световната банка, отбеляза, че Китай, Индия и Южна Корея - сега големи икономически сили - някога са били сред най-бедните страни в света, но са успели да се справят с крайната бедност и да повишат жизнения си стандарт.

"Светът не може да си позволи да обърне гръб на страните от IDA", каза той.

Глад грози рекордни близо 50 милиона души в Африка през 2024 г.

Глад грози рекордни близо 50 милиона души в Африка през 2024 г.

Това е с 4% повече спрямо настоящата година