Американският президент Доналд Тръмп подписа указ, насочен към намаляване на зависимостта на страната от доставките от чужбина на най-важните видове полезни изкопаеми, включително и редките. Това съобщи пресслужбата на Белия дом.

"Подписах указ, породен от свръхзависимостта на страната ни от чуждестранните противници за снабдяването с жизненоважни минерали. Силна Америка не може да бъде зависима от вноса от чужбина, за да поддържа своята икономическа и военна мощ през XXI век", заяви Тръмп в писмо до членовете на Конгреса на САЩ.

Както обяснява пресслужбата на Белия дом, указът е насочен към "развитие на минната индустрия в САЩ, подпомагане на работни места" в тази област, както и намаляване на зависимостта от Китай за доставките на критични полезни изкопаеми. "Президентът ще продължи да защитава нашите вътрешни вериги за доставки от хищническите действия на Китай", подчерта Белият дом.

Китай отвръща на удара на САЩ с редкоземни метали

Китай отвръща на удара на САЩ с редкоземни метали

Това ще изостри напрежението между двете най-големи икономики в света

Редкоземните метали са група от 17 елемента, които се търсят във високотехнологичните индустрии. Абсолютният световен лидер в добива на редкоземни метали сега е Китай, чийто дял в световното производство е около 70%. През 2019 г. Китай е произвел 130 хиляди тона редки земни елементи - около 71% от световното производство. От 2010 г. Китай започна да ограничава износа им. Добивът на редкоземни метали от чуждестранни компании в КНР е забранен: само шест местни компании имат съответните държавни лицензи, a властите определят производствена квота.

Американският главен прокурор Уилям Бар заяви през юли, че зависимостта от китайските доставки на редки метали представлява заплаха за страната, тъй като Пекин може да ограничи износа им.

Помпео видя в Китай заплаха за националната сигурност на САЩ

Помпео видя в Китай заплаха за националната сигурност на САЩ

Не стихва напрежението между двете световни сили