Съществува теоретична възможност за превръщането на Турция в транзитна държава по пътя на трасетата за износ на газ и поставянето на определени рискове пред Европа и Русия, защото има исторически факт и той е свързан с пропадналия проект "Набуко“.

Това заяви пред БНР дипломатът и експерт по международни отношения Валентин Радомирски:

„В един момент този проект беше разделен на два проекта и то именно заради искането на Турция и на едни наши големи партньори - Турция да може да купува и продава газа, който получава по този тръбопровод. Може би тази неизменна досега турска позиция и по други проекти ще бъде приложена и на новия проект, ако той въобще се осъществи, тъй като все още се водят преговори за него.
Такава опасност има, но засега тя е теоретична. Ще видим какво ще се договорят руснаците и турците след новото затопляне на отношенията между тях, тъй като първият проект за „Турски поток” предполагаше четири тръби. Сега се говори само за една тръба.” – коментира експертът.

Той напомни, че идеята за газовия хъб се е появила след оттеглянето на Русия от проекта „Южен поток”.

Газовият хъб "Балкан“ се появи по медиите като идея на Бойко Борисов, когато Путин закрие "Южен поток“. В момента "Южен поток“ официално е закрит. Поне руската страна продължава да твърди, че той не се разглежда по никакъв начин. По време на посещението си Путин озвучи възможността за появата и на "Турски поток“. – посочи Валентин Радомирски.